Смоленська трагедія: Варшава незадоволена відповіддю Росії щодо слів Путіна

Смоленська трагедія: Варшава незадоволена відповіддю Росії щодо слів Путіна

Укрінформ
Офіційну Варшаву не задовольняють пояснення посольства Росії у Польщі щодо слів президента РФ Володимира Путіна про запис розмови пілота Ту-154М, що розбився під Смоленськом у квітні 2010 року, з охоронцем Леха Качинського.

Про це у Брюсселі заявив в понеділок глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, інформує РАР

"Звичайно, що ми незадоволені поясненнями російського посольства, тому що вони не пояснюють слів президента Путіна, який по-іншому пояснював і говорив про ці записи (з кабіни пілотів. - Ред.). У нас таких записів немає", - заявив Ващиковський.

Під час новорічної прес-конференції наприкінці грудня Путін заявив, що особисто читав записи розмов пілотів Ту-154М і "людини з охорони", яка увійшла до кабіни і вимагала посадки, незважаючи на застереження екіпажу.

У реакції на це міністерство національної оборони Польщі, а згодом і МЗС РП звернулися до Росії з вимогою негайно передати Варшаві запис з кабіни літака Качинського, про який говорив Путін, оскільки у польської сторони його не було. 

У понеділок посольство РФ у Польщі повідомило, що Москва не має жодних інших записів розмов з кабіни пілотів, окрім тих, які є загально відомими і доступними як для російської, так і польської сторін.  

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70 річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

МАК у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS), яка вважає ці висновки обох комісій хибними, не виключає, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака. При цьому польська сторона натякає, що до авіакатастрофи могли бути причетними росіяни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-