Радбез ООН сьогодні вирішить, чи направляти спостерігачів до Алеппо

Радбез ООН сьогодні вирішить, чи направляти спостерігачів до Алеппо

Укрінформ
Рада Безпеки ООН у неділю вирішить, чи надсилати міжнародних спостерігачів до осадженого сирійського міста Алеппо.

Про це повідомляє BBC Україна.

Згідно з резолюцією, запропонованою Францією, офіційні представники ООН мають моніторити процес евакуації із міста цивільного населення.

Дипломати очікують на спротив з боку Росії, яка підтримує сирійський уряд і заветувала вже шість резолюцій щодо Сирії від початку конфлікту у 2011 році.

Текст резолюції з'явився у п'ятницю ввечері. У ній йдеться про те, що Радбез "стривожений" погіршенням гуманітарної кризи в Алеппо, в якому залишаються "десятки тисяч" людей.

Документ відтак просить генсека ООН Пан Гі Муна відрядити до Сирії гуманітарну місію ООН, що має здійснювати "адекватний, нейтральний моніторинг і повідомляти про евакуацію із осаджених частин Алеппо й про захист цивільних".

Упродовж п'яти днів після цього генсек має відзвітувати перед Радою Безпеки, чи дозволив сирійський уряд доступ спостерігачам в Алеппо, передбачає резолюція.

Вона також вимагає захисту для усіх лікарів, шпиталів і бригад невідкладної допомоги, що працюють в Алеппо. Раніше з'явилися повідомлення про те, що сирійські урядові війська обстріляли медичні заклади в місті.

Раніше цього тижня щонайменше 6 тисячам людей вдалося залишити Алеппо під час нетривалого перемир'я між сторонами. Водночас кореспонденти повідомляють, що евакуації у безпечне місце на холоді очікують ще тисячі голодних людей.

У суботу низка урядових і повстанських джерел підтвердили, що сторони досягли нової домовленості щодо евакуації населення Алеппо. Проте навіть через години після анонсування евакуація все ще не почалася.

Домовленості про евакуацію мають включати вивезення людей з двох інших міст, які утримують повстанці, а також з двох міст, які лояльні до уряду.

Лише коли цивільним шиїтам дозволять залишили проурядові селища Фоя і Кефрая, які тримають в облозі повстанці, конвої з Алеппо знову почнуть вивозити людей. 50 автобусів попрямували до цих селищ. Також автобуси чекають для вивезення людей з Алеппо.

Сирійський уряд заявляє, що повстанці обстрілювали конвої, які вивозили людей. Повстанці звинувачують у цьому війська Башара Асада.

Армія Сирії за підтримки Росії зайняла майже всі райони Алеппо, які раніше утримували повстанці. США і ООН звинуватили уряд Сирії у тому, що він вчинив різанину в місті. Сирія і Росія неодноразово заперечували, що їхньою мішенню є цивільні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-