Молдова зустріне Новий рік без уряду

Молдова зустріне Новий рік без уряду

Укрінформ
Призначений кандидат у прем'єр-міністри Молдови Іон Стурза представить парламенту програму діяльності і номінальний склад уряду 4 січня 2016 року.

Про це він заявив в інтерв'ю молдавським ЗМІ.

«У мене є сильні аргументи для того, щоб переконати парламентарів проголосувати за запропонований мною склад уряду. Хотілося б зробити невелике уточнення: не партії роблять мені послугу, голосуючи за мене, а я роблю ласку тим, що погодився працювати на благо країни», - розповів Стурза.

Кандидат у прем'єри підкреслив при цьому, що у разі незатвердження нового уряду, Молдова ризикує залишитися без коштів для виплати пенсій і зарплат, а також повністю втратити зовнішнє фінансування.

Серед своїх головних завдань нового уряду, за словами Стурзи, – повне розслідування розкрадання банківського мільярда і притягнення до відповідальності всіх винних.

Торкнувшись заарештованого за корупцію екс-прем'єра Молдови Влада Філата, він зазначив, що «Філат – найбільше розчарування для країни».

Нагадаємо: Президент Молдови Ніколає Тімофті підписав указ про призначення колишнього прем'єр-міністра, бізнесмена Іона Стурзи, кандидатом на пост глави уряду.

Згідно із законодавством, на формування і затвердження Кабінету міністрів, кандидату в прем'єри відведено 15 днів. Для затвердження уряду необхідна підтримка простої більшості парламентаріїв (51 голос з 101). Якщо за цей час уряд не буде затверджено, президент має право висунути іншого кандидата в прем'єри, або знову запропонувати парламенту ту ж кандидатуру.

Стурза був прем'єр-міністром Молдови в 1999 році. Після відставки він став керівником кількох бізнес-структур, зареєстрованих в Румунії. За даними румунського варіанту видання Forbes, Стурза входить в число 15-ти найбагатших людей Румунії.

Урядову кризу в Молдові спалахнула 29 жовтня після відставки уряду на чолі з ліберал-демократом Валеріу Стрельцем, що призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-