Президент Молдови визначився з кандидатом у прем'єри

Президент Молдови визначився з кандидатом у прем'єри

Укрінформ
Президент Молдови Ніколае Тімофті підписав указ про призначення колишнього прем'єр-міністра, бізнесмена Іона Стурзи кандидатом на посаду глави майбутнього уряду.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Під час чергових консультацій лідерів Демократичної, Ліберальної, Ліберально-демократичної і Європейської народної партій з президентом так і не дійшли згоди щодо кандидатури прем'єр-міністра. Тож конституційне право висунення кандидата належить главі держави.

"Я підписав указ про призначення Іона Стурзи кандидатом у прем'єр-міністри. Він вже працював прем'єром Молдови, має багатий досвід роботи і чітке бачення європейської перспективи розвитку країни. Сподіваюся, що він набере достатню кількість голосів у парламенті, хоча не всі фракції згодні з цим рішенням", - заявив Тімофті.

Згідно із законодавством, на формування і затвердження Кабінету міністрів кандидатові у прем'єри відведено 15 днів. Якщо за цей час уряд не буде затверджений, президент має право висунути іншого кандидата в прем'єри.

Для затвердження уряду потрібна підтримка простої більшості парламентаріїв (51 голос із 101).

Іон Стурза був прем'єр-міністром Молдови в 1999 році. Після відставки він став керівником кількох бізнес-структур, зареєстрованих у Румунії.

За даними румунського варіанту видання Forbes, Стурза входить до числа 24-х найбагатших людей Румунії. Його статки оцінюються в 110 млн євро.

Нагадаємо: урядова криза у Молдові виникла 29 жовтня після відставки уряду на чолі з ліберал-демократом Валеріу Стрільцем, що призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Мотивом для відставки став арешт керівника Ліберально-демократичної партії, екс-прем'єра Влада Філата, який звинувачується в корупції.

Згідно з Конституцією Молдови, для затвердження нового уряду парламенту відводиться 90 днів з моменту відставки попереднього Кабміну. Якщо за цей період уряд не буде затверджено, президент має право розпустити парламент і оголосити в країні дострокові парламентські вибори.

Фото: noi.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-