У Сеулі проходить саміт лідерів Південної Кореї, Японії та Китаю

У Сеулі вперше за майже п’ять років проходить дводенний саміт лідерів Південної Кореї, Японії та Китаю.

Про це повідомляє Yonhap, передає Укрінформ.

У неділю південнокорейський президент Юн Сок Йоль проведе окремі двосторонні переговори з прем’єр-міністрами Японії та Китаю Фуміо Кішідою та Лі Цяном, а на понеділок запланована тристороння зустріч лідерів азійських країн.

Очікується, що з главою китайського уряду Юн обговорить шляхи просування стратегічної комунікації та розширення економічного співробітництва і торгівлі, також відбудеться обмін думками з питань безпеки.

Для Лі нинішня поїздка у Сеул стала першою після вступу на посаду в березні 2023 року.

Під час переговорів із Кішідою Юн планує обговорити шляхи поглиблення співпраці між двома країнами в різних сферах та зміцнення тристоронньої взаємодії зі Сполученими Штатами для стримування загроз з боку Північної Кореї.

Читайте також: Туреччина веде перемовини про фінансування з Південної Кореї та Японії для відбудови України - міністр

У понеділок лідери Південної Кореї, Японії і Китаю обговорять тристоронню співпрацю у таких сферах, як економіка і торгівля, сталий розвиток, охорона здоров’я, наука і технології, управління надзвичайними ситуаціями та безпека. За підсумками саміту передбачається ухвалення спільної заяви.

Цей тристоронній саміт стане першим із грудня 2019 року після перерви, пов’язаної з пандемією COVID-19 і напруженими відносинами між Сеулом і Токіо через історичні суперечки.

Хоча розбіжності трьох країн щодо Північної Кореї та питань регіональної безпеки навряд чи будуть вирішені на зустрічі, у Сеулі зауважують, що це важливий крок до відродження тристороннього діалогу для уникнення конфліктів та посилення співпраці в ряді сфер, що становлять взаємний інтерес.

Заступник радника з питань нацбезпеки президента Південної Кореї Кім Те Хьо заявив, що майбутній саміт стане поворотним пунктом для поновлення та нормалізації тристороннього діалогу й дасть змогу активізувати орієнтовану на майбутнє і практичну співпрацю між трьома країнами.

Читайте також: США і Південна Корея почали масштабні військові навчання

Як повідомляв Укрінформ, Південна Корея у п’ятницю запровадила санкції проти семи громадян КНДР та двох російських суден за участь у незаконній торгівлі зброєю та пальним з Росією та інші дії, що порушують санкції ООН.

Фото: Yonhap