Штати наполягають, що Фінляндія і Швеція готові до членства в НАТО

Попри заяви президента Туреччини Реджепа Ердогана, що його країна не ухвалюватиме рішення про розширення НАТО, офіційний Вашингтон наполягає: Фінляндія і Швеція готові до членства в Альянсі.

З відповідною заявою виступив у понеділок речник Держдепартаменту США Нед Прайс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Наша оцінка полягає в тому, що Фінляндія і Швеція готові приєднатися до Альянсу», - зауважив представник зовнішньополітичного відомства США.

Читайте також: Столтенберг переконаний, що Швеція і Фінляндія невдовзі стануть членами НАТО

Він підкреслив, що про це в Вашингтоні заявляли на різних рівнях, крім того, Конгрес США ухвалив відповідне рішення – згідно з процедурою, що існує в Альянсі.

«Одна з причин, чому Фінляндія і Швеція готові приєднатися до НАТО, це те, що вони є розвинутими демократіями», - зауважив речник Держдепу.

Читайте також: Туреччина вимагає від Швеції розслідувати спалення Корану в Стокгольмі

Як повідомлялося, напередодні в Стокгольмі відбулася акція протесту Робочої партії Курдистану (РПК), яку уряд Ердогана вважає ворожою і називає терористами. 

У Анкарі звинуватили Швецію в пропаганді антитурецької діяльності. А президент Ердоган заявив, що його країна не підтримає заявку Швеції на вступ до НАТО.

Читайте також: Ердоган відмовив Швеції у підтримці щодо вступу в НАТО

У цьому зв’язку представник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати підтримують право людей на проведення мирних зборів та висловлювання власної позиції.