Збройні сили НАТО можуть перейти на екологічне пальне - Столтенберг

Сили Північноатлантичного альянсу враховують вплив кліматичних змін на глобальну безпеку, проводять відповідну адаптацію власних спроможностей і в майбутньому можуть перейти до використання у технічних засобах альтернативних, не вуглецевих видів пального.

Про це сьогодні у Глазго в рамках заходів Німецького кліматичного павільйону заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми, безумовно, не можемо обирати - бути сильними або бути «зеленими». Наші збройні сили прагнуть бути і сильними, і зеленими одночасно. Я абсолютно переконаний в тому, що у майбутньому кращі літаки, кораблі, краще військове обладнання - всі вони будуть заправлятися чимось, що відрізняється від вуглецевого пального, вони не будуть забруднювати довкілля», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Ліси, «зелена» енергетика та Україна: Зеленський написав колонку про зміни клімату

Він висловив переконання, що безпека і клімат – це дві сторони однієї медалі. НАТО враховує кліматичні зміни під час виконання поставлених завдань і свідченням цього є той факт, що у Глазго НАТО вперше в історії, як безпекова організація, бере участь у кліматичному форумі.

«Кліматичні зміни є фактором, що примножує кризи. Вони роблять наш світ більш небезпечним, посилюють конкуренцію за доступ до ресурсів, що скорочуються, – до води й до землі, - вони примушують переміщуватися мільйони людей. Все це має значення для безпеки, а відтоді – і для НАТО», - зауважив генсек Альянсу.

Він нагадав, що під час нещодавнього саміту НАТО, що відбувся у Брюсселі у червні, союзники ухвалили важливе рішення включити кліматичні зміни у процес безпекового планування та погодили відповідний план дій, який складається з трьох головних напрямків.

Читайте також: Концентрація вуглецю в атмосфері Землі досягла рекордно високого рівня - ООН

«Перше завдання - підвищити обізнаність. Ми будемо проводити щорічну оцінку взаємозв’язку між кліматичними змінами та безпекою. Другий напрям зусиль - зменшити ефект кліматичних змін, переконатися, що ми маємо інструменти, що зменшують викиди. Третій напрямок – це адаптація. Наші збройні сили діють в екстремальних природних умовах… Тож ця проблема впливатиме на наші тренування, і ми маємо їх враховувати у наших планах із розвитку наших спроможностей.

Як приклад він навів умови тренувальної місії НАТО в Іраку, коли військовослужбовці часто вимушені діяти за температури вище 50 градусів Цельсія, що має враховуватися у їх екіпіруванні та в обладнанні, що вони використовують. Інший природний фактор – танення льодовиків у високих широтах Півночі, що призводить до підвищення рівня морів та створює проблеми для військово-морських баз НАТО. Більше вітру, більше дощу, більше штормів – все це, за словами генерального секретаря НАТО, має значення для діяльності збройних сил країн-союзниць.

«Таким чином, кліматичні зміни мають значення для НАТО, тому що вони мають значення для нашої безпеки. І НАТО зараз відповідає на ці виклики», - додав Столтенберг.

Читайте також: Зміна клімату: ООН занепокоєна планами багатьох країн на видобуток нафти й газу

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня в місті Глазго у Великій Британії відкрилася кліматична конференція під егідою ООН, яка має визначити головні напрямки глобальних зусиль із запобігання кліматичним змінам.