ЄС закликає Вірменію та Азербайджан припинити вогонь і повернутися до перемовин

Домовленість між Вірменією та Азербайджаном щодо гуманітарного припинення вогню у Нагірному Карабасі є важливим кроком до деескалації конфлікту.

Як передає Укрінформ, таку заяву зробив президент Європейської Ради Шарль Мішель у мережі Твітер.

"Гуманітарне припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном є важливим кроком до деескалації. Я закликаю сторони дотримуватися режиму припинення вогню та уникати подальшого насильства та не піддавати ризику цивільних осіб", - написав Мішель.

Він наголосив, що переговори між Баку та Єреваном повинні відновитися без зволікань та попередніх умов.

Читайте також: Карабаський конфлікт: Баку заявляє, що Єреван мусить змиритися з втратою територій

Як повідомлялося, міністри закордонних справ Вірменії, Азербайджану та РФ Зограб Мнацаканян, Джейхун Байрамов та Сергій Лавров у ніч проти 10 жовтня ухвалили спільний документ щодо Нагірного Карабаху за підсумками переговорів у Москві, які тривали понад десять годин.

Читайте також: Азербайджан заявляє про 9 загиблих і 34 поранених у Гянджі, Вірменія заперечує обстріл

За словами Лаврова, досягнуто домовленості про припинення вогню з 12:00 10 жовтня.

Вірменія й Азербайджан вранці 27 вересня розпочали бойові дії у Нагірному Карабаху, звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію. Бойові дії призвели до військових втрат з обох сторін та численних жертв серед мирного населення.

Україна закликала сторони врегулювати конфлікт з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією через Нагірний Карабах спалахнув 1988 року. У 1994-му був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан та Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.