Швейцарія запросила Папу Франциска на Саміт миру щодо України

Швейцарія запросила Папу Римського Франциска на конференцію з досягнення миру в Україні, яка відбудеться в середині червня на курорті Бюргеншток поблизу Люцерна.

Як передає Укрінформ, про це повідомила президент Швейцарії Віола Амгерд в інтерв’ю виданню Blick.

«Ми запросили Святий Престол. Ватикан дуже позитивно ставиться до мирної конференції», – сказала вона.

На запитання, чи отримала Швейцарія від іноземних держав офіційні відповіді про їхню участь у конференції – зокрема від Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки, які висловлювалися позитивно стосовно цього заходу, президент зазначила: «Ми тільки цього тижня розіслали запрошення. Я впевнений, що буде гарна явка».

Розповідаючи, як ухвалювалося рішення щодо конференції, Амгерд сказала: «Президент України Володимир Зеленський порушив це питання на нашій зустрічі в Берні, і я вважаю, що Швейцарія має зробити все можливе, щоб підтримати Україну. Як нейтральна країна, Швейцарія має великий досвід у сфері розбудови миру».

За її словами, на конференції порушуватимуться чотири теми: гуманітарні питання, ядерна безпека, свобода судноплавства й продовольча безпека.

«Якщо ми знайдемо спільний знаменник, це буде вже щось» – зауважила президент. На її думку, конференція вважатиметеся успішною, якщо буде забезпечено належну участь і вдасться «підійти до мирного процесу в конкретних термінах».

Читайте також: Саміт миру відбудеться і має стати успішним, як би його не намагалися зірвати - Зеленський

«Ми повинні думати наперед – зокрема й про післязавтрашній день», – додала Амгерд.

Вона наголосила, що братиме участь у заході.

Як повідомлялося, міжнародна конференція високого рівня, спрямована на досягнення миру в Україні, відбудеться 15-16 червня.

Фото: Vatikan News