Біля полігону в Архангельську помітили танкер для збору радіоактивних відходів

У Білому морі в районі села Ненокса Архангельської області, де 8 серпня вибухнув реактивний двигун, в той же день помітили транспортний танкер «Сріблянка», призначений для збирання та зберігання рідких радіоактивних відходів.

Про це повідомив співробітник Миддлберийского інституту міжнародних досліджень в Монтереї, експерт з ядерної зброї Джеффрі Льюїс, який виявив танкер на супутниковому знімку проекту Planet.

Читайте також: Під Архангельськом горить військова частина: є загиблі, можливий витік радіації

Льюїс вважає, що «Сріблянка» з'явилася в цьому районі через випробування крилатої ракети з ядерною установкою. На мапі зазначено місце на березі, де, імовірно, розташований пусковий майданчик для крилатих ракет «Буревісник». На карті вона позначена як «Possible SSC-X-9 Launch Site» — за кодовою назвою цих ракет, прийнятою в НАТО.Також в море помічені два невпізнаних судна і баржа, хоча цей район Білого моря закритий для вільного плавання.

Читайте також: Після вибуху під Архангельськом в море могли потрапити тонни токсичних речовин - ЗМІ

Льюїс допустив, що пусковий майданчик біля села Ненокса могла з'явитися після закриття аналогічного майданчика в Паньково на архіпелазі Нова Земля. Ще один майданчик, за його словами, розташований на полігоні Капустін Яр в Астраханській області — його використовують для випробувань ракет без ядерної енергоустановки.

Як повідомляв Укрінформ, на полігоні в Архангельській області РФ три людини загинули при вибуху, що стався під час випробування рідинного реактивного двигуна, ще вісім осіб перебувають у важкому стані. Був зафіксований підвищений радіаційний фон.

Раніше російські ЗМІ повідомляли про вибухи та пожежі на військовому полігоні в Архангельській області в районі населеного пункту Ненокса. На території Ненокского адміністративного округу розташований випробувальний полігон ВМФ Росії.

Читайте також: У Москву доправили шістьох постраждалих від вибуху на полігоні під Архангельськом

У Міноборони РФ офіційно заявляли, що вранці 8 серпня на військовому об'єкті в Архангельській області вибухнула рідинна реактивна рухова установка. «Ведомости» з посиланням на джерело стверджували, що вибух стався під час випробувань двигуна корабельної ракети, що стоїть на озброєнні ВМФ Росії.

Читайте також: В Архангельську після вибуху на полігоні жителі масово скуповують йод

Після цього район Двінської затоки Білого моря на місяць закрили для вільного плавання.