Нідерланди відреагували на заяву Росії щодо MH17

Уряд Нідерландів заявив, що довіряє результатам розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, які свідчать про вину Росії.

Як мовиться в заяві уряду Нідерландів для "Радіо Свобода", там «узяли до уваги повідомлення у зв’язку з прес-конференцією Міністерства оборони Росії».

«Нідерланди цілковито довіряють виявленим JIT (спільна слідча група, - ред.) фактам і зробленим висновкам. Розслідування JIT має щонайвищу підтримку міжнародної спільноти. Уряд твердо вирішив повністю співпрацювати з кримінальним розслідуванням, яке ведуть усі причетні країни, відповідно до резолюції Ради безпеки ООН 2166», – мовиться в заяві.

Читайте також: Турчинов порахував "версії" катастрофи MH17, за якими хоче сховатися Кремль

Тим часом у Росії її Генеральна прокуратура заявила, що вже передала 17 вересня представникові Нідерландів матеріали про правову допомогу у справі про збиття літака рейсу MH17.

Читайте також: Полторак сказав, чому Москва розкручує фейк про "український Бук"

А в міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує збиття над Донбасом улітку 2014 року авіалайнера «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, повідомили, що «взяли до уваги» озвучені Міністерством оборони Росії твердження – але у групі нагадали, що попередні заяви Міноборони Росії з цього приводу «неточно викладали факти».

Читайте також: Новий приклад дезінформації: Британія прокоментувала заяву Росії про MH17

При цьому у групі звернули увагу, що вона ще 2014 року просила Росію надати всю інформацію в цій справі, а відтак у травні 2018-го також окремо запитувала конкретну інформацію щодо номерів, які були на кількох знайдених уламках зенітної ракети. Але, наголосили у групі, і ці, і низку інших запитань до Росії там залишили без відповіді, а в серпні 2018-го Росія письмово заявила, що JIT більше не має звертатися ні з якими додатковими запитами для отримання інформації в цій справі.

Як повідомлялося, у Міноборони РФ заявили, що ракета, яка збила рейс MH17 на Донбасі у 2014 році, була виготовлена на Долгопрудненському підприємстві в Підмосков'ї 1986 року і того ж року нібито відправлена до військової частини, розташованої в Україні.

Малайзійський "Боїнг" рейсу МН17 був збитий над Донбасом у липні 2014 року.

Читайте також: "Український Бук": міжнародні слідчі чекають від Росії доказів

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася припущення, що літак був збитий ракетою ЗРК "Бук" російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка в жовтні 2015 оприлюднила технічний звіт щодо катастрофи "Боїнга" рейсу МН17. Радбез Нідерландів установив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною з системи "Бук". Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками.

Водночас міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу "Бук" зі складу російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак "Малайзійських авіаліній".