Держдеп оцінив зусилля українців, які згуртувалися проти провокації "Газпрому"

Офіційний Вашингтон позитивно оцінив те, як українці гуртом протистояли провокації російського газового монополіста ВАТ "Газпром", якому все ж не вдалося зобразити Україну винною у зриві поставок газу до Європи.

Відповідну заяву розмістила на офіційній сторінці у Twitter речниця Державного департаменту США Хезер Науерт, передає Укрінформ.

"Українські громадяни надихнули світ, об'єднавшись, щоб зменшити споживання газу на 14% минулого тижня, щоб забезпечити надійне постачання газу європейським споживачам", - написала офіційний представник зовнішньополітичного відомства США.

"Газпром" не спромігся зобразити з України та "Нафтогазу України" ненадійних транзитних партнерів", - додала вона в повідомленні.

Читайте також: Порошенко розповів, як Газпром змусять заплатити за стокгольмським рішенням

При цьому Науерт послалася на свою попередню заяву, зроблену 2 березня.

"Постачання газу й транзит ніколи не повинні бути політичною зброєю. Ми очікуємо, що "Газпром" постачатиме газ на транзитний трубопровід України згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу. Росія повинна довести, що є надійним постачальником газу", - написала речниця Держдепартаменту США.

Читайте також: Відмова «Газпрому» від зобов'язань має стати дзвіночком для Європи - думка

Як повідомлялося, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав Газпром доплатити НАК "Нафтогазу України" 4,63 млрд дол. за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Проте з урахуванням раніше присудженої на користь Газпрому суми за контрактом на постачання арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого Газпром зобов'язаний заплатити Нафтогазу 2,56 млрд дол. 

Газпром після програшу у Стокгольмському арбітражі за позовом Нафтогазу заявив про початок процедури розірвання контрактів з українською компанією на постачання і транзит газу.

Читайте також: Порошенко: Транзит газу через Україну – це не благодійність Газпрому, а рішення суду

У свою чергу Прем’єр міністр України Володимир Гройсман 7 березня заявив, що доручив Міністерству юстиції України активізувати дії щодо стягнення штрафу з Газпрому, наголосивши, що російська компанія має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу.

Також в уряді поінформували, що розпочали процес опису та арешту майна Газпрому в Україні у зв’язку з рішенням Антимонопольного комітету від січня 2016 року, який оштрафував російську компанію за зловживання монопольним становищем на ринку газу в Україні в розмірі майже 86 млрд грн. За рік - через пеню - сума подвоїлася.