Відмова «Газпрому» від зобов'язань має стати дзвіночком для Європи - думка

Відмова «Газпрому» від зобов'язань має стати дзвіночком для Європи - думка

Укрінформ
Намір «Газпрому» анулювати договір з Україною має змусити Євросоюз та Німеччину серйозно переглянути свій енергетичний діалог з Росією.

Мова йде не тільки про економіку, але і, принаймні для Кремля, про геополітику, зазначив в коментарі Укрінформу експерт-історик Німецької ради зовнішньої політики (DGAP) Вільфрід Їльге.

«Реакція російської напівдержавної компанії «Газпром» на рішення Міжнародного арбітражного суду в Стокгольмі показує сумнівне розуміння закону, проблемний підхід до міжнародного арбітражного суду і небажання Кремля будувати свої відносини з «близьким зарубіжжям» на правилах і надійних угодах», - говорить експерт.

Читайте також: Росія сприйняла програш "Газпрому" як ляпас від України – Зеркаль

Крім того, через заяви «Газпрому» Росія втратила шанс зробити свій внесок у зміцнення довіри у зруйновані відносини з Україною і, можливо навіть, поліпшити переговорний клімат в інших конфліктних областях взаємних відносин, зазначає експерт по Україні і Росії.

На його думку, Росія цілком зберегла б обличчя, визнавши рішення міжнародного суду і таким чином створивши позитивну атмосферу. Вони, каже Їльге, могли б визнати, що є давня суперечка між «Нафтогазом» і «Газпромом», що триває більше 10 років, крапку в якій мав поставити суд; з рішенням його російська сторона не згодна, але вона виплатить ці 2 млрд, ця сума Росію «не вб'є». Однак тим, як Москва повела себе, вона показала, що, імовірно, не відмовиться від політики дестабілізації України і в найближчому майбутньому.

Читайте також:" Нафтогаз перепитає у Газпрому, чи буде той зривати контракт ще і в квітні

Ситуацію березня 2018 року співрозмовник агентства оцінює щодо сили тиску не як таку ж критичну, як взимку 2009-го. Однак вибір саме цього часу для того, щоб зупинити вже оплачені Україною поставки газу, дуже потрібного в умовах сильних холодів, і заявити про намір відмовитися від угод, цілком вписується в тезу про те, що Росія продовжує використовувати газ як політичну зброю.

На думку Федерального уряду Німеччини, «обидві компанії мають тепер виконувати ці рішення [суду]», - нагадує Їльге озвучену в понеділок позицію Берліна. Можна, каже він, зрозуміти і занепокоєність німецького уряду, оскільки загострення газового спору, спровокованого кроками «Газпрому», припало на період особливо високого споживання газу в Європі. Єврокомісія ж повинна дотримуватися своєї вже оприлюдненої пропозиції щодо посередництва між двома сторонами, додає Їльге.

Читайте також: "Нафтогаз" планує ще один арбітраж проти Газпрому - Вітренко

Експерт у цілому порадив би німецькому уряду і Європейського Союзу зайняти більш критичну позицію в тому, що стосується енергетичної співпраці з РФ, у тому числі і в частині планів будівництва проекту «Північний потік 2». І Берлін, і Брюссель зацікавлені в тому, щоб взаємовідносини базувалося на правилах і принципі надійності. У цій ситуації Росія показує себе ненадійним партнером, щонайменше, до України, демонструє, що вона вкрай сумнівно поводиться з міжнародним правосуддям, а також сигналізує, що енергетична політика «продовжує залишатися засобом агресивного впливу на сусідів».

Читайте також: "Нафтогаз" вже нарахував Газпрому $2,5 мільйона пені

Однак, Їльге сумнівається в тому, що новітній розвиток подій внесе якісь суттєві корективи в плани щодо «Північного потоку 2». Прихильники в Німеччині та інших країнах ЄС стверджували, що це виключно економічний проект в інтересах енергетичної безпеки ЄС. Це цілком законно, проте більшість з них також завжди заявляли, що Україна в жодному разі не втратить своє значення як країна-транзитер газу, що її інтереси також повинні бути прийняті до уваги.

Якщо Росія, резюмує Їльге, проігнорує рішення Стокгольмського суду і продовжить ескалацію конфлікту, Німеччина і ЄС повинні серйозно переглянути свої енергетичні відносини, в тому числі і щодо «Північного Потоку 2».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-