Кремль просить США "одуматися й повернути" їхні диппредставництва

Росія звинуватила Сполучені Штати у захопленні будівлі Генерального консульства країни у Сан-Франциско та Торгового представництва у Вашингтоні.

Про це йдеться у заяві на сайті зовнішньополітичного відомства РФ.

“2 вересня владою США захоплено будівлі Генерального консульства Росії у Сан-Франциско та Торгового представництва у Вашингтоні, які знаходяться в російській власності і мають дипломатичний імунітет. Російським представникам також закрито доступ до орендованих приміщень відділення торгпредства у Нью-Йорку", - йдеться у повідомленні.

У російському МЗС назвали такі дії "відверто ворожим актом" і "грубим порушенням Вашингтоном міжнародного права, включаючи Віденські конвенції про дипломатичні та консульські відносини, двосторонню Консульську конвенцію".

Читайте також: Генконсульство Росії "виселили" з Сан-Франциско

“Закликаємо американську владу одуматися і негайно повернути російські дипломатичні об'єкти. Інакше на США ляже вся провина за тривалу деградацію відносин між нашими країнами, від яких багато в чому залежить стан глобальної стабільності та міжнародної безпеки", - підкреслюється у заяві відомства.

Нагадаємо, у п'ятницю, 1 вересня, влада США наказала закрити три російські дипломатичні об'єкти: генеральне консульство у Сан-Франциско, торгове представництво у Вашингтоні та його філію у Нью-Йорку. У Держдепартаменті відзначили, що дії США продиктовані необхідністю зрівняти кількість дипперсоналу після висилання сотень американських дипломатів із Росії.