Рішення правлячої партії на 180° розвернули зовнішньополітичний курс Грузії - дипломати

Заява

Група грузинських дипломатів у спільній заяві наголосила, що рішення, які ухвалює правляча партія «Грузинська мрія», на 180 градусів розвернули зовнішньополітичний курс держави і віддаляють її від ЄС.

Про це повідомляє SOVA, передає Укрінформ. 

Дипломати зазначають, що «Грузинська мрія» безпосередньо атакує головних міжнародних партнерів Грузії — США та Євросоюз, «що послаблює країну та суперечить національним інтересам та Конституції».

«Каскад рішень, ухвалених «Грузинською мрією», цілком очевидно розвернув зовнішньополітичний курс країни на 180 градусів. Сьогодні уряд Грузії наполягає на тому, що він не готовий до вступу до Європейського Союзу, ухвалюючи закони, які прямо суперечать обраному Грузією курсу, волі переважної більшості населення та міжнародним зобов'язанням. Це віддаляє нас від ЄС», - йдеться у заяві.

Читайте також: У Тбілісі на протесті через закон про «іноагентів» затримали ексміністра з євроінтеграції

За словами грузинських дипломатів, це відбувається в той час, коли ЄС відкрив Грузії двері для вступу та надав статус кандидата, і до початку переговорів про вступ залишилося зробити лише 9 кроків.

Грузинські дипломати наголосили, що західні партнери стурбовані зміною зовнішньополітичного курсу країни.

«Для нас, дипломатів різних поколінь цієї країни, які багато років присвятили зміцненню європейської та євроатлантичної інтеграції та державних інтересів нашої країни, цілком очевидно, що Бідзіна Іванішвілі та «Грузинська мрія» змінили зовнішньополітичний курс — із Заходу на Росію», - йдеться у заяві 57 дипломатів.

На їхню думку, єдиний спосіб зупинити ці зміни – усім патріотично налаштованим людям піднести голос, зафіксувати протест та відреагувати на несправедливі закони чи рішення.

Читайте також: Європарламент застеріг Грузію від ухвалення закону про «іноагентів»

Серед підписантів заяви — ексглава МЗС Давид Бакрадзе, дипломатичний представник Грузії Георгій Бокерія, ексміністр Грігол Вашадзе, колишній заступник глави МЗС Сергі Капанадзе, колишні посли Костянтин Габашвілі, Іване Мачаваріані, Валерій Чечелашвілі та інші.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю ввечері в Тбілісі відбувся багатотисячний мітинг проти законопроєкту про "іноагентів", що загрожує євроінтеграції Грузії. Відбулися сутички. На акції затримали колишнього державного міністра Грузії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Алекса Петріашвілі. 

Парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

29 квітня на засіданні парламентського комітету з юридичних питань відбудеться постатейний розгляд законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу» до другого читання.

Читайте також: У США група сенаторів закликали прем'єра Грузії відкликати законопроєкт про «іноагентів»

У понеділок "Грузинська мрія" спробує пояснити виборцям, чому законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" - не російський аналог "закону про іноагентів". У партії влади захід назвали «всенародним обговоренням». Опозиція заявляє, що влада хоче «зігнати» на мітинг більшість держслужбовців.

Голова комітету з юридичних питань Анрі Оханашвілі заявив, що парламент Грузії у другому читанні розгляне законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» на пленарному засіданні 30 квітня.

Фото: Mariam Nikuradze