Глави МЗС країн Балтії попереджають, що глушіння GPS Росією загрожує повітряною катастрофою

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви попередили, що глушіння GPS, в якому звинувачують Росію, ризикує спричинити повітряну катастрофу.

Про це повідомляє Financial Times, передає Укрінформ.

«Якщо хтось вимикає фари, коли ви їдете вночі, це стає небезпечним. Ситуація в Балтійському регіоні поблизу російських кордонів стає занадто небезпечною, щоб її ігнорувати», – сказав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Читайте також: Тисячі британських авіарейсів мали проблеми з навігацією, ймовірно, через глушіння GPS Росією - ЗМІ

Його естонський колега Маргус Цахкна заявив, що країна розглядає глушіння GPS як частину ворожої діяльності Росії. Він також анонсував обговорення ситуації із союзниками. «Такі дії є гібридною атакою та становлять загрозу для нашого народу й безпеки, і ми не будемо їх терпіти», – підкреслив він.

Глава МЗС Латвії Байба Браже наголосила, що Рига серйозно ставиться до цих інцидентів. За її словами, відповідні установи країни перебувають на зв'язку з колегами в інших державах.

За оцінками експертів, за останні місяці через глушіння GPS постраждали десятки тисяч цивільних рейсів. Це також впливає на всіх користувачів GPS у регіоні. Глушіння, зокрема, перешкоджає сигналам, що використовують судна в Балтійському морі, що призвело до попереджень з боку шведського флоту про безпеку судноплавства.

Читайте також: Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через електронні перешкоди з боку РФ

На думку експертів, глушіння GPS легко здійснити за допомогою відносно дешевого обладнання.

За словами неназваного високопосадовця, одна з версій глушіння GPS полягає в тому, що Росія намагається захистити Калінінград від потенційних атак українських безпілотників, пише FT.

Як повідомлялося, в останні місяці Росія почала масово глушити сигнали GPS поблизу своїх західних кордонів. Зокрема літак компанії Finnair, який прямував з Фінляндії до Естонії, у ніч проти п'ятниці не зміг приземлитися в аеропорту Тарту через перешкоди GPS з боку Росії. Екіпаж був змушений повернути літак до Гельсінкі.

Крім того, тисячі рейсів до та з Великої Британії відчули наслідки глушіння глобальної системи позиціювання (GPS) у регіоні, за чим, імовірно, стоїть Росія.