Мер Риги поділився баченням системи відбудови інфраструктури України за допомогою ЄС

Мер столиці Латвії Мартіньш Статіс поділився баченням планів відбудови української інфраструктури, які він обговорював у Брюсселі з главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Про це він повідомив в інтерв’ю Укрінформу.

«Це (допомога Європи у відбудові України - ред.) обговорюється та опрацьовується. Очікується, що ЄС вкладатиме чималі гроші в інфраструктуру України. Це було однією з тем нашої розмови з пані фон дер Ляєн у Брюсселі. До нас підключався і мер Києва (Віталій Кличко - ред.), але лише онлайн. Того дня саме була чергова російська повітряна атака на Україну, в тому числі на столицю», - сказав Статіс.

За його словами, «безпосередньо таке відновлення робити не будуть». «Все – через фонди. І ми знаємо, як працювати з єврофондами, готові і до цієї частини роботи, організаційної… Напевно, різні країни, можливо, різні міста матимуть певні зони відповідальності у відновленні України», - зазначив мер Риги.

Читайте також: Латвія передасть Україні медобладнання на майже €378 тисяч

Він окремо пояснив, у чому може бути цінним у зазначеній роботі досвід саме його міста. Коли Статіс був у зруйнованих Ірпені, Бучі, Бородянці, то бачив, що там ті самі дитячі садки, школи, як і в Ризі. «Це радянський тип будівель. А ми вже добре знаємо, як проводити їх реновацію, як робити їх енергозберігаючими. Ми вже маємо готові проєкти. Тобто готові одразу йти, працювати у цьому напрямі. Щойно відкриються фонди. Мій головний меседж президенту Єврокомісії був: ми знаємо, як це зробити швидко», - підсумував Статіс.

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар міністерства економічного співробітництва і розвитку ФРН Нільс Аннен на Мюнхенській безпековій конференції заявив, що органи місцевого самоврядування країн Європи мають, поряд з урядами, зіграти важливу роль у наданні допомоги Україні, яка бореться з російським агресором.