Можливості дипломатії для деескалації не вичерпані – заступник генсека НАТО

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що можливості для пошуку дипломатичних шляхів зниження напруження між Росією і Заходом не вичерпані, водночас треба готуватися до гіршого.

Про це він заявив під час Українського ланчу в Мюнхені, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Можливості для дипломатичних рішень не зникли, і я думаю, що саме дипломатія була б найкращим виходом і для нас, і для росіян. Але через кому я сказав би так: сподіваючись на краще, треба готуватися до гіршого», - заявив Джоане.

Водночас він додав, що говорить це не із «загрозливою інтонацією».

Читайте також: Тиском на Україну Путін отримує протилежне тому, що хотів – НАТО

«Ми маємо очікувати (від Росії. – ред.) різних заходів і на кіберфланзі, і в інших точках. Зрештою, є Балкани, Північна Африка, Заполяр’я, навіть Венесуела. Я просто хочу сказати: даймо дипломатії шанс. І власне, це ми й робимо: Лавров (міністр закордонних справ РФ - ред.) два дні тому отримав листа із запрошенням повернутися до засідань Ради Росія-НАТО», - зазначив заступник генсека НАТО.

Проте, за його словами, Росія може відмовитися від щирої пропозиції спробувати знайти взаємоприйнятні рішення для європейської безпеки, тож слід готуватися до гіршого.

Читайте також: НАТО і далі слідкуватиме за намірами Росії діяти «під фальшивим прапором»

Як повідомляв Укрінформ, у Мюнхені проходить конференція з безпеки, яка є одним із ключових аналітичних форумів для обговорення загроз та викликів, що постають перед континентом у цій сфері. Однією з ключових тем для обговорення цього року є військове нарощування Росії вздовж кордонів України та наслідки цих дій для всієї системи європейської та євроатлантичної безпеки.