Силовий сценарій звільнення ОРДЛО навіть не розглядається - Залужний

Відео

Ватажки злочинних «ДНР/ЛНР» свідомо вводять в оману жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей про нібито наступ ЗСУ, але Україна ніколи не вдасться до наступальної операції на сході, а деокупацію територій проводитиме виключно політико-дипломатичним шляхом.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

«Бойовики, підтримувані Російською Федерацією, продовжують загострювати ситуацію, свідомо вводячи в оману жителів тимчасово окупованих територій. Заяви ватажків окупаційних адміністрацій про нібито наступ Збройних сил України та силові сценарії звільнення тимчасово окупованих територій не відповідають дійсності», - наголосив Залужний. Він відзначив, що це підтверджують і представники ОБСЄ.

Головнокомандувач вкотре наголосив, що військово-політичне керівництво України не планує і не проводить наступальні операції на сході України, адже єдиний прийнятний варіант для деокупації людей і територій - політико-дипломатичний. Також він зазначив, що наступальна операція на Донбасі обов’язково призвела б до чисельних жертв серед цивільного населення, тому такі сценарії навіть не розглядаються.

Читайте також: Залужний: Фіксуємо переміщення військ РФ на кордоні, але не збільшення

«Я звертаюся до жителів тимчасово окупованих територій - не вірте брехні окупаційної влади! Вас використовують для ескалації ситуації з метою розв’язання чергового кровопролиття. Інформація про диверсійні групи зі складу Об’єднаних сил, що нібито планували підірвати хлор на очисних спорудах в Горлівці, взагалі не відповідає дійсності», - наголосив головнокомандувач.

Він також підкреслив, що Україна була і є відданою принципам і нормам міжнародного права та людської моралі, і для керівництва держави, на відміну від окупантів, життя наших українських громадян на всій території нашої держави та за її межами є найвищою цінністю.

Навіть у ці дні, коли бойовики здійснюють численні порушення режиму припинення вогню, наголосив Залужний, Збройні сили відповідають тільки у випадку загрози життю особового складу чи цивільних мешканців. «Ми не піддаємося на провокації. Ми не стріляємо по житловим районам, де бойовики цинічно розмістили свої позиції», - заявив головнокомандуючий.

Читайте також: ЗСУ готові до всіх сценаріїв розвитку ситуації – заступник Головнокомандувача

Він також наголосив, що вкрай складно спростовувати всі фейки, які в геометричній прогресії в ці дні сіє ворожа пропаганда, тому Залужний закликав всіх вірити тільки офіційним джерелам інформації і вірити у Збройні сили України.

Раніше повідомлялось, що російські ЗМІ оприлюднили новину, що ватажок ДНР Денис Пушилін закликав мешканців Донецька евакуюватись до Ростовської області через начебто наступ ЗСУ.