У ДБР підтвердили російське громадянство заступника голови Харківської облради

Державне бюро розслідувань, яке ініціювало відсторонення заступника голови Харківської обласної ради Богдана Мальованого від займаної посади, має докази, що посадовець має російське громадянство.

Про це в ефірі телемарафону сказала радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян, передає Укрінформ.

«Зараз ніціатива ДБР уже підкріплена перевіркою конкретних фактів. Справа в тому, що обмін інформацією між Україною та росією фактично був призупинений із 2014 року, тому щоб перевірити дані (щодо наявності у Мальованого громадянства рф - ред.) знадобилося досить багато часу. Як ми розуміємо, зараз м'яч — на полі Харківської обласної ради, щоб вони зібралися і вирішили усунути його від посади. Наскільки я розумію і підтверджую, що є достатньо доказів для того, щоб це зробити. Уже облрада буде вирішувати», — сказала Сапьян.

Вона зазначила, що надалі з’ясовуватиметься, як Мальованого допустили до посади без перевірки подвійного громадянства.

Читайте також: У Херсонській облраді розкритикували намір загарбників надавати мешканцям громадянство рф

«Коли людина обіймає певну посаду, я так розумію, що її мають перевіряти на наявність громадянства іншої країни і на можливу причетність до якихось кримінальних угруповань. Я думаю, що тут питання будуть до багатьох посадовців. Але зараз мова йде про відсторонення від посади. Його причетність до диверсійно-розвідувальної роботи буде перевірятися. Якщо з'являться докази, які будуть підкріплені конкретними фактами, тоді ми з вами будемо говорити уже про кримінальні провадження», — пояснила Сапьян.

Як повідомляв Укрінформ, у ДБР 6 липня заявили, що звернулися до Харківської обласної ради «з метою відсторонення посадовця, оскільки чиновник такого рангу має доступ до інформації, пов’язаної з обороною Харківської області та іншої, у тому числі таємної інформації».

Раніше голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко повідомляла, що для відсторонення Мальованого немає підстав, оскільки СБУ не знайшло підтверджень того, що посадовець має громадянство рф, однак після резонансу в ЗМІ заявила, що ініціює відсторонення Мальованого.

Читайте також: В Україні припинили діяльність пов'язаних із росією аудиторів

Інформацію про начебто наявність у заступника голови Харківської облради паспорта рф, ідентифікаційного коду та водійських прав, виданих у росії, оприлюднила ще 14 лютого нардеп Ірина Фріз. Вона опублікувала фотографії цих документів.

Сам Мальований у коментарі ЗМІ спростовував наявність у нього російського громадянства.

Посаду заступника Богдан Мальований займає з 25 листопада 2021 року. На ній він за поданням голови облради змінив свого колегу по фракції ОПЗЖ Андрія Малиша, який став фігурантом справи про вимагання 1 млн грн хабаря.