В Україні припинили діяльність пов'язаних із росією аудиторів

В Україні припинили діяльність пов'язаних із росією аудиторів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон щодо забезпечення аудиторської діяльності на період воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки.

Як передає Укрінформ із посиланням на повідомлення народного депутата Ярослава Железняка у Телеграмі, за законопроєкт №7347 в цілому проголосували на засіданні у вівторок 316 парламентаріїв.

Документ, серед іншого, передбачає виключення з Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності аудиторів, які мають громадянство росії або включені до відповідних публічних реєстрів, працюють чи мають власність, здійснюють управління аудиторськими фірмами, що зареєстровані у росії.

Таке ж обмеження стосуватиметься аудиторських компаній, які мають у складі засновників (учасників, акціонерів) прямо або опосередковано громадян чи суб’єктів господарювання росії, а також компаній, які є учасниками мережі, що зареєстрована в росії.

Крім того, законопроєкт передбачає спрощення аудиторської діяльності на період воєнного стану. Зокрема, призупиняється вимога щодо проходження стажування кандидатів у аудитори, спрощення порядку атестації аудиторів.

Аудитори також зможуть тимчасово не сплачувати внесків у відсотках від суми договорів з обов’язкового аудиту на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю (ОСНАД) та Аудиторської палати (АПУ). Зменшено фіксований платіж до 1 мінімальної зарплати на користь ОСНАД та 0,1 мінімальної зарплати на користь АПУ.

Читайте також: Рахункова палата братиме участь у роботі Контактного комітету вищих органів аудиту країн ЄС - Пацкан

Спрощуються також вимоги до внутрішньої організації суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Як повідомлялося, у лютому голова Рахункової палати Валерій Пацкан закликав членів Міжнародної організації вищих органів аудиту INTOSAI припинити головування росії в організації з її подальшим виключенням взагалі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-