Форуми щодо прав національних меншин пройшли у Києві, Одесі та Чернівцях

Серія дискусійних панелей, присвячених темі забезпечення прав та свобод національних меншин в Україні, відбулася у вересні в Києві, Одесі та Чернівцях.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інформаційної політики, за підтримки якого пройшли заходи.

“Під час дискусійних панелей обговорювались питання правових аспектів та норм міжнародного права у контексті захисту прав нацменшин, задоволенні національно культурних потреб, самореалізації тощо. Крім того, представники експертного середовища надали ґрунтовні роз’яснення щодо суті та змісту Закону України “Про освіту”, а також норм Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які останнім часом є предметом суперечок та дискусій на різних інформаційних майданчиках”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, участь у заходах взяли громадські діячі, політичні експерти, дипломати, представники закордонних організацій, міжнародних організацій із захисту прав та свобод національних меншин, а також представники національних осередків, які компактно проживають на окремих територіях України.

Щоб виключити спроби політизувати питання прав та свобод національних меншин, на заходи також були запрошені безпосередні представники національних меншин України, які могли висловити свої думки щодо зазначеного питання, надати своє бачення існування етнічних меншин в Україні.

Більшість експертів та науковців зійшлися на тому, що в Україні відсутні ознаки утискання прав та свобод національних меншин, адже всі учасники соціальних відносин нашого поліетнічного суспільства проживають на території України у злагоді. Відсутні конфліктні ситуації між представниками етнічних меншин, опозиційні рухи та акції невдоволення діями влади та громадянського суспільства.

Вичерпні коментарі щодо основних обмежень та вимог закону “Про мову” надав Андрій Смолій, громадський діяч, політичний експерт, кандидат юридичних наук, член робочої групи з розробки Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Він зробив акцент на фейках, які час від часу поширюються в ЗМІ щодо заборони використання мови національних меншин в Україні.

Голова “Всеукраїнської національно-культурної молдовської асоціації” Анатолій Фетеску підкреслив, що окремі національні осередки в Україні є корінними народами, зокрема молдавани, які віддавна мешкають на території Південної Бессарабії.

Читайте також: Голова Закарпатської ОДА озвучив позицію щодо "угорського питання"

Як зазначила Світлана Харченко, експерт з питань освіти національних меншин, представник директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти на науки України, питання прав та свобод національних меншин дуже заполітизоване.

“Деякі з політичних сил цілеспрямовано намагаються використати питання національних меншин у досягненні своїх політичних цілей. Ми всі є свідками поширення інформації в інформаційному просторі щодо нібито утискання прав національних меншин у реалізації права спілкуватися на національній мові, що є відвертою спекуляцією та спробами дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в окремих регіонах України на підґрунті національного питання”, - сказала експерт.

Фото: mip.gov.ua