Лубінець: Тяжкопоранені військові потребують належного захисту держави

Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що відсутність дієвого контролю з боку командування різних рівнів, відповідних посадовців військових частин та органів місцевої влади призводять до порушення прав тяжкопоранених військових.

Про це він поінформував у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Отримую чимало звернень про такі порушення, які потім підтверджуються під час моніторингів у регіонах. Так, військовослужбовців, які на фронті зазнали фізичних та психічних травм, тяжких поранень, і складних, часто невиліковних, захворювань, нерідко переводять з військово-медичних установ до цивільних закладів охорони здоров’я. Там вони перебувають тривалий час. І це при тому, що такі установи іноді не мають навіть договору з НСЗУ на надання відповідних пакетів з оплати медпослуг, зокрема паліативної допомоги», - поінформував омбудсмен.

За його словами, при цьому рідні таких поранених, намагаючись вирішити комплекс питань, наприклад, отримання висновку ВЛК або звільнення військовослужбовця як непридатного до військової служби, стикаються з неналежним виконанням обов’язків та відсутністю відповідної комунікації з боку командування військової частини, посадовців ТЦК, військово-медичних закладів, цивільних лікарень, ОВА.

Лубінець заявив, що такі випадки були виявлені у Львівській, Закарпатській, Дніпропетровській та інших областях.

Читайте також: Лубінець: Заява МКЧХ виглядає як намагання врятувати репутацію російського Червоного Хреста

«Проблеми, безперечно, є. Не можна ігнорувати їх, намагатися не помічати їхні руйнівні наслідки та сподіватися, що вони самі собою зникнуть. Ситуацію потрібно виправляти вже зараз. Закликаю усі дотичні органи, як на державному, так і місцевому рівнях звернути увагу на проблематику забезпечення прав тяжкопоранених воїнів та членів їхніх родин», - зазначив омбудсмен.

Уповноважений із прав людини поінформував, що звернувся з відповідними запитами до Міноборони та МОЗ.

На його думку, основою взаємодії держави з військовослужбовцями має бути повага до них, небайдужість, чуйність і турбота - тим більше коли йдеться про тяжкопоранених оборонців України, які через стан свого здоров'я не зможуть повернутися до військової служби і здебільшого перебувають під опікою своїх родин.

«Нескорені на полі бою, наші воїни після отриманих поранень і втрати свого здоровʼя стають однією з найменш захищених категорій населення. Так не повинно бути.

Держава має навчитись не забувати про ветеранів та їхні сім'ї, захищати їх належним чином, забезпечити гідне ставлення, гідні умови, гідну допомогу», - вважає уповноважений.

Як повідомлялося, Лубінець заявив, що основи ветеранської політики мають базуватися на чіткому визначенні потреб нинішніх оборонців.