Російського офіцера судитимуть за розстріл цивільних авто в Гостомелі

Київська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно російського офіцера, який брав участь у розстрілі цивільних автомобілів у місті Гостомель на початку повномасштабної війни.

Як передає Укрінформ, про це прокуратура повідомила у Фейсбуці.

Фігурантом є заступник командира взводу спецпідрозділу військ Національної гвардії РФ по Красноярському краю. Йому висунуте обвинувачення у порушенні законів та звичаїв війни – ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що 25 лютого 2022 року в захопленому на той час Гостомелі обвинувачений та його співслужбовці отримали від свого командира наказ на вбивство цивільних.

На бойових позиціях у районі вулиць Шевченка й Свято-Покровської офіцер без попередження відкрив вогонь зі стрілецької зброї по цивільному автомобілю, який їхав вулицею Шевченка в напрямку міста Буча. Водій авто дістав численні вогнепальні поранення, проте зміг врятуватися.

Читайте також: Розстріл поліцейських на Вінниччині: ще одному військовому оголосили підозру

За даними слідства, військові РФ зі згаданого загону причетні до розстрілу в Гостомелі загалом 12 транспортних засобів, унаслідок чого вбиті 11 громадян та ще 15 були поранені.

Як повідомляв Укрінформ, у Чернігівській області за жорстоке поводження з цивільним населенням двох російських військових засудили до 11 років позбавлення волі.