В Україні відкрили справу через смерть засудженого за тероризм росіянина

Українські правоохоронці порушили кримінальну справу за фактом смерті засудженого громадянина РФ Валерія Іванова у колонії у Дрогобичі, наразі проходять експертизи.

Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

“Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про смерть засудженого в Україні росіянина Іванова, який відбував покарання в одній з колоній. Українські слідчі органи також порушили кримінальну справу за фактом смерті засудженого в колонії, в таких випадках завжди ведеться розслідування. За моєю інформацією, зараз проходять всі відповідні експертизи”, - написала Геращенко.

Вона також зазначила, що засудженого Іванова неодноразово (як і всіх інших росіян) відвідувала місія Міжнародного комітету Червоного хреста, і ніколи — російський консул.

“В той же час, я маю зауважити, що в 13 листах з до високопосадовців РФ, зокрема, до представника РФ в ТКГ Бориса Гризлова ми пропонували РФ НЕГАЙНО передати їм 25 засуджених в Україні росіян в обмін на політв‘язнів Кремля. В усіх цих списках був і громадянин Іванов. Й жодного разу ми не отримали відповіді.”, - наголосила Геращенко.

Читайте також: Прокуратура РФ не бачить підстав допитувати росіян щодо катастрофи МН17

Водночас, додала вона, українська сторона не отримала відповіді на подібні звернення уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денісової, яка передала російському омбудсмену Тетяні Москальковій листи засуджених росіян, адресованих президентові Путіну, з проханням їх забрати. Так само, за інформацією Геращенко, немає відповіді на офіційні ноти українського МЗС до РФ.

У цьому зв'язку вона висловила переконання, що Слідком РФ мав би завести справу проти своїх дипломатів і чиновників - за бездіяльність.

Як повідомлялося, засуджений за тероризм громадянин РФ Валерій Іванов помер у колонії в Дрогобичі Львівської області 9 грудня 2018 року після падіння з драбини.