Міносвіти може дати до 3 мільйонів за морські дослідження

Міністерства освіти і науки України відновлює морську науку. Вже стартував конкурс для дослідників і створюється концепція розвитку до 2023 року.

Про це повідомляє прес-служба МОН.

«Щороку, оголошуючи конкурс, ми затверджуємо пріоритетні напрямки, за якими учасники можуть подавати свої проекти. Цього разу таких напрямів 5: літературознавство, мовознавство та мистецтвознавство; соціально-історичні науки; право; інфраструктурні дослідження; а також вперше - морські дослідження», - розказав генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус. 

 Переможці отримають бюджетне фінансування, від 600 до 3 млн грн, на свої наукові розробки на 2 або 3 роки, починаючи з 2019-го. 

За словами Чеберкуса, така новація є дуже важливою, адже анексія Криму завдала критичних втрат українському науково-дослідний потенціал в цій сфері. 

«Після анексії ми втратили більшість ключових наукових установ та вишів, що досліджували моря, разом з їх інфраструктурою – лабораторіями, станціями, науково-дослідними суднами тощо. Зокрема, у нас відібрали контроль над унікальними базами даних багаторічних досліджень Світового океану, Чорного і Азовського морів. На жаль, науковий потенціал України в цій сфері зменшився до мінімуму за всі роки Незалежності. Однак зараз ми починаємо системну роботу над відновленням нашої морської науки», – зазначив очільник директорату. 

Читайте також: Більшість новаторських ідей має втілюватись у реальні проекти - Кубів

 Конкурс відбудеться в кілька етапів. До 1 липня триватиме перший, який проводять самі виші та установи в єдиній електронній системі «Наука в університетах». Відібрані роботи подадуть на експертизу до відповідних секцій. Це другий етап. На основі експертизи Наукова рада МОН затверджує перелік переможців конкурсу. Їх оберуть до 20 вересня.