У декількох областях України вночі у небі помітили болід

Фото, відео

Уночі в кількох областях України в небі спостерігали яскравий спалах боліда.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці розповів астроном Харківського планетарію Володимир Кажанов. 

"Яскравий болід спалахнув у небі над Україною 1 травня 2024 року. Близько 01:15 (за київським часом) у небі над багатьма областями України було зафіксовано спалах під час падіння космічного тіла. Явище було помічено у Полтавській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях", - ідеться в дописі.

Як зазначає Кажанов, політ супроводжувався спалахами, можна було помітити різницю кольору його сліду.

"Яскравість була така, що об'єкти на землі відкидали тіні", – зауважив астроном.

Читайте також: Над Києвом спалахнув суперболід вагою до 300 кілограмів - Міжнародна метеорна організація

Причиною цього явища є входження в атмосферу Землі великого метеорита (невеликого астероїда).

Фото: Facebook Володимира Кажанова

"За першими оцінками, його розмір може бути від 0,5 до кількох метрів. Існує велика ймовірність випадіння метеоритів (рештків, уламків цього космічного тіла) на поверхню Землі. Всім, хто став свідками цього явища і пам'ятає деталі, рекомендується залишити звіт на сайті Міжнародної метеорної організації. Це допоможе точно дізнатись траєкторію руху метеорного тіла", – зазначив Кажанов. 

Фото: Facebook Володимира Кажанова

Спалах у небі над Харковом спостерігали жителі міста. 

Болід – це великий вогняно-яскравий метеор, досить рідкісне явище, що виглядає як вогняна куля, яка рухається в небі. Явище спричинене потраплянням у щільні шари атмосфери великих твердих частинок, які називаються метеорними тілами. Входячи у атмосферу з надзвуковою швидкістю, частинка нагрівається внаслідок гальмування, і навколо неї утворюється оболонка з розжарених газів.

Політ боліда нерідко супроводжується звуками, що нагадують грім. Від сильного нагріву метеорне тіло може розколотися. Рештки метеорних тіл, що впали на Землю, називають метеоритами.

У боліді розрізняють ядро, голову, хвіст і слід (прямий або зігнутий), що залишається після його польоту.

Як повідомлялося, Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) у межах місії OSIRIS-REx з дослідження астероїда Бенну доправила на Землю 121,6 грама каміння й пилу, зібраного на небесному тілі, – це вдвічі більше, ніж планувалося. 

Фото: Facebook Володимира Кажанова