У Міноборони пояснили, як буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного

Міністерство оборони найближчим часом запровадить електронний запис для відвідування ТЦК, а 18 травня буде запущено е-кабінет військовозобов’язаного.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

«Я думаю, що найближчим часом зможемо розгорнути електронну чергу для відвідування ТЦК та СП. Думаю, що зробимо це достатньо швидко. Принаймні, команда Міністерства оборони вже працює над цим… Далі проведемо консультації з ТЦК та СП і зможемо це організувати», – розповіла вона.

За словами посадовиці, впровадження цього інструмента – це «реакція на ті виклики, які є зараз».

«Величезні черги, які зараз ми маємо можливість спостерігати, викликані в тому числі і схваленням мобілізаційного закону, який накладає на військовозобов’язаних обов’язок оновити свої дані. Тому в багатьох людей з’явилася потреба це зробити. Тому ми будемо реагувати і виправляти це дуже швидко», – запевнила Черногоренко.

Читайте також: Уряд запровадив електронний документообіг для проходження ВЛК

Також заступниця міністра оборони зазначила, що електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня.

«18 травня Міністерство оборони запускає, як і визначено чинним законом, електронний кабінет військовозобов’язаного… Зараз цей застосунок буквально створюється, і ми отримуємо всі необхідні документи, щоб він був доступний всім нашим громадянам», – зазначила вона.

Аби оновити дані в е-кабінеті, потрібно буде завантажити мобільний застосунок, авторизуватися і заповнити необхідні «поля».

«Власне, з 18 травня, у військовозобов’язаних буде обов’язок зареєструвати свої дані, а саме – номер телефону, електронну пошту та фактичну адресу проживання в трьох доступних форматах – в ТЦК та СП, через ЦНАП або через електронний кабінет військовозобов’язаного. Це буде мобільний застосунок, його можна буде завантажити в App Store і в Google Play Market… Ми працюємо над тим, щоб в застосунку була доступна ця дуже проста і зручна функція – авторизуватися, заповнити ці три «поля» і отримати одразу інформацію з бази військовозобов’язаних «Оберіг», аби передивитися, які дані є по тобі в реєстрі», – сказала заступниця міністра оборони.

Читайте також: Мобілізація з 18 травня: готових захищати Україну менше не стає і не стане

Черногоренко запевнила, що для оновлення даних достатньо буде скористатися застосунком, не відвідуючи ТЦК: «Буде можливість робити це дистанційно, без візиту до ТЦК та СП. Надалі, для уточнення інших даних, якщо це буде потрібно, ТЦК зв’яжеться із військовозобов’язаним і далі це буде робота між військовозобов’язаним і безпосередньо працівником ТЦК… Оновити ці дані можна буде з будь-якої зручної точки, в тому числі із з закордону. Ми вважаємо, що кількість військовозобов’язаних, які будуть користуватися цим функціоналом може досягати 70-80%, тому що це буде дуже зручно», – резюмувала заступниця міністра оборони.

Як повідомляв Укрінформ, 11 квітня Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. 16 квітня Президент підписав цей документ.

У законі передбачено, зокрема, що мобілізації підлягають громадяни віком від 25 до 60 років.

Читайте також: Водіїв фур можуть мобілізувати на кордоні - роз'яснення ТЦК

Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані постійно носити з собою військово-обліковий документ і пред'явити його на вимогу представника ТЦК або поліцейського, прикордонника.

Після публікації закону в усіх військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Зробити це вони можуть у ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет.

Фото: armyinform.com.ua