ДСНС дала поради щодо заходів безпеки на Великдень

Рятувальники радять представникам українського духовенства напередодні Великодня підготуватися до ймовірного виникнення надзвичайних ситуацій, бо повномасштабна війна РФ проти України значно збільшує вірогідність таких НС.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Державної служби України з надзвичайних ситуацій Анатолій Шкарбута.

«Духовенство у першу чергу має обстежити свої культові заклади, забезпечити пожежну безпеку цих закладів, і розробити та відпрацювати інструкції щодо дій у випадку НС. Саме це і є запорукою зменшення ризиків надзвичайних ситуацій і пожеж. Потрібно найбільшу увагу приділити тим місцям, де користуються відкритим вогнем – це підсвічники тощо», - заявив Шкарбута. За його словами, біля них мають бути у наявності первинні засоби пожежогасіння.

Пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий зазначив, що у храмах потрібно дотримуватися правил поводження із відкритим вогнем – свічки потрібно встановлювати мінімум на відстані 1 метра від горючих основ. Він поінформував, що підсвічники мають бути міцно зафіксованими, щоб свічка не впала і не призвела до пожежі.

Читайте також: У ДСНС розповіли, як чергуватимуть на Великдень

«Також духовенство має вживати заходів щодо того, щоб не було великого натовпу і хаосу саме у цих (релігійних – ред.) місцях. Що стосується громадян, то тут правила (безпеки – ред.) теж прості: потрібно бути дуже обачними з джерелами відкритого вогню – це лампадки, свічки, і уникати натовпу та хаосу, а також дотримуватися тих рекомендацій, яких священики надають громадянам», - сказав Шкарбута.

Хорунжий наголосив, що кожна особа перед тим, як відвідувати ту чи іншу церкву, культову споруду, храм тощо, має ознайомитися із інформацією про те, де знаходиться найближче укриття, наприклад, у застосунку «Дія», щоб за потреби перечекати повітряну тривогу.

Окремо пресофіцер ДСНС зазначив, що після святкувань Великодня в Україні фактично через тиждень наступають поминальні дні.

«І перш ніж іти на цвинтар, громадянам потрібно дізнатися у місцевих органів влади, чи було проведене обстеження того чи іншого цвинтаря на наявність ВНП. Тобто, громадяни мають переконатися, що там немає ВНП. Місцеві органи влади мають цю інформацію і знають, які цвинтарі є безпечними для перебування там людей», - поінформував Хорунжий.

Як повідомлялося, Національна поліція очікує, що на Великдень до храмів прийдуть більше 10 мільйонів вірян.