Знесення наметового містечка: Найєм хоче розгляду на комітеті ВР

Народний депутат Мустафа Найєм ініціює розгляд питання розслідування дій поліції при ліквідації наметового містечка 3 березня на профільному комітеті Верховної  Ради.

Про це він написав у блозі на Українській правді.

"Що ми з цим робитимемо? Домагатися результатів розслідування дій співробітників поліції і розгляду цього питання на засіданні профільного комітету Верховної Ради", - написав Найєм.

Він також додав, що вважає дії поліції при ліквідації наметового містечка під Радою такими, що виходять за рамки прийнятої міжнародної практики.

"У мене є всі підстави вважати, що дії співробітників Національної поліції в суботу біля Верховної Ради були сумнівні з точки зору законності, непропорційні, недоцільні і виходили за рамки прийнятої міжнародної практики. Я готовий це довести, і це не війна з Національною поліцією", - написав він.

Найєм також підкреслив, що він разом з колегами домагатиметься ухвалення закону про ідентифікацію поліцейських  №5700 і військовослужбовців Нацгвардії № 5701.

"Співробітник, упевнений, що згодом його зможуть ідентифікувати, буде куди менш схильний порушувати закон і перевищувати повноваження", - написав нардеп.

Він також вважає необхідним прийняття міжнародних норм роботи співробітників поліції на рівні внутрішніх документів МВС і Нацполіції, у тому числі Статуту Нацполіції та Інструкції з охорони порядку під час масових заходів.

Читайте також: МВС: Серед затриманих під Радою - 15 учасників бойових дій

Крім того, нардеп і з колегами ініціює підготовку універсальних посібників з вказівкою прав учасників масових акцій і норм роботи співробітників поліції.

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня на підставі постанови суду поліція проводила слідчі дії на території наметового містечка по вул. Грушевського біля парламенту. Як зазначили у поліції, процесуальні дії здійснювалися у рамках кримінальних проваджень, що розслідуються слідчими столичної поліції. Саме на їх вимогу і був забезпечений доступ правоохоронців на територію наметового містечка.

В той же час за опір поліції було затримано більше 100 осіб. Крім того, за даними поліції, під час слідчих дій на території наметового містечка під Верховною Радою вилучено 9 гранат РГД-5, запали, "коктейлі Молотова" і 5 димових мін.