У Харкові уточнюють тип кишкової інфекції, через яку отруїлися 78 осіб

У Харкові бактеріологи уточнюють тип кишкової інфекції, через яку після вживання їжі у кафе з 17 червня до сьогодні госпіталізували близько 80 осіб.

Про це заявила журналістам завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Тетяна Карлова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Поки що продовжується поширення кишкової бактеріологічної інфекції неуточненої етіології, це може бути й дизентерія, і сальмонельоз. За клінічною картиною більше схоже на сальмонельозну інфекцію. Лабораторне підтвердження саме цієї інфекції є головним для нас. Важливо провести бактеріологічне дослідження до початку антибіотикотерапії, щоб не згубити збудника. Поряд з лабораторними заходами продовжується детальне опитування хворих. Наші працівники виходять буквально до ліжка хворого, щоб виявити фактор передачі інфекції, бо вона заразна", - зазначила Карлова.

Читайте також: З початку року грибами отруїлись 35 осіб - ЦГЗ

За її словами, зроблено акцент й на дослідженні суші, що вживали хворі. "Не всі хворі вживали суші в кафе, серед постраждалих є й ті, хто отримав продукт вдома на замовлення. Але треба знайти те єдине, що об'єднує всі види продукту, включаючи популярні суші "Філадельфія", та всіх хворих", - сказала фахівець.

"На сьогодні всі хворі обстежені бактеріологічно, аналізи будуть готові на 5 добу. Максимальний інкубаційний період інфекційного кишкового захворювання - 7 діб. За нашими даними, на сьогодні по медичну допомогу звернулися 79 людей, у тому числі 16 дітей від 4 до 18 років. Вони розміщені у міській лікарні №31, де терапевтичне відділення перепрофільоване на інфекційне, міській дитячій інфекційній лікарні №19, а також в інфекційному відділенні Валківської центральної районної лікарні та у Краснокутську. У всіх діагностовано гостре кишкове захворювання. При цьому вони почали звертатися до лікаря 16 червня, а вживали їжу 15 червня. До того ж, не всі з них живуть у Харкові, є і ті, котрі приїхали до Харкова з Мерефи, Люботина, інших районів. Враховуючи усі чинники, ми можемо реєструвати появу нових хворих ще 6-7 днів, до 22 червня", - пояснила Карлова.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи є серед хворих співробітники кафе, зокрема, кухні, Карлова сказала, що таких хворих двоє, один з "Якіторії", один - з "Мафії". Обидва - офіціанти, обидва, за їх словами, не вживали суші.

Читайте також: У садочку на Буковині отруїлися 26 дітей та двоє дорослих

Закривати кафе після отруєння може лише Головне управління Держспоживслужби, яке має повноваження контролю, у тому числі щодо постачальників продукції. "Як правило, постачальник у мережі кафе єдиний, і його обов'язково перевірятимуть", - додала Карлова.

За її словами, подібних спалахів бактеріологічної інфекції у Харкові та області не було 5-10 років.

Як повідомляв Укрінформ, 17 червня Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ поінформував, що через вживання їжі у двох ресторанах - "Мафія" та "Якіторія" - 25 людей госпіталізували. Хворі пов’язують інфекцію із вживанням суші з сирою рибою.

Вранці 19 червня у ДСНС повідомляли про госпіталізацію 67 відвідувачів двох мережевих ресторанів, з них 14 дітей.

Читайте також: У санаторії на Одещині отруїлися 30 дітей

Вдень 19 червня Харківська міськрада повідомляла про 78 госпіталізованих

За фактом масового отруєння розпочато кримінальне провадження за ст. 325 ККУ (порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними).