Кулеба відреагував на прохання не бити по НПЗ у Росії: Кожен виживає, як може

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не бачить звʼязку між ударами по російських нафтопереробних заводах та можливими проблемами на світовому енергетичному ринку, а також закликає надати ППО.

Про це глава української дипломатії сказав в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«А в нас через відсутність батарей Patriot росте перелік загиблих мирних громадян. Це нікого не хвилює? Я всіх наших партнерів дуже люблю і поважаю, але коли доходить до такої логіки, то в мене одне запитання: а через удари по нашій енергетичній системи, через відсутність Patriot росте кількість людей, які живуть без світла. Треба мислити своїми інтересами», – сказав він.

Кулеба зазначив, що наразі ведуться активні переговори про передання Україні двох батарей Patriot і однієї батареї SAMP/T, він назвав отримання додаткових систем ППО зараз найскладнішою задачею з початку війни.

Читайте також: Потрібна зброя і ППО: Кислиця закликав ООН не дати Росії продовжувати терор

Глава МЗС пояснив, що Україна готова прийняти системи в оренду чи на кордоні партнерів для захисту нашого простору поряд. За його словами, якби вже була готовність країн їх передати, це було б питання тижнів.

«При всій повазі, вдячності, але ви вірите, що армія США не має запасної батареї Patriot, яку може передати Україні?» – обурився міністр.

Коментуючи прохання партнерів не бити по російських НПЗ, очільник української дипломатії нагадав, що ракетно-дронову війну розвʼязала Росія, та заявив, що не бачить звʼязку між цими атаками та можливими проблемами зі світовими цінами на нафту.

Читайте також: Україна зможе розвинути свій ОПК, але для її захисту необхідні західні системи ППО - ISW

«Якщо партнери кажуть: «Ми вам даємо завтра 7 батарей Patriot, але в нас до вас прохання: можна не робити ось цього, ось цього й ось цього», тоді є предмет для розмови. А якщо в тебе немає цих батарей, немає предмету розмови і при цьому тебе щось просять не робити, тоді про що говорити? Тоді кожен виживає, як може», – сказав Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що міжнародні партнери мають підтримувати удари ЗСУ у відповідь по інфраструктурі на російській території.

Раніше очільник Міноборони США заявляв, що атаки України на російські НПЗ можуть вплинути на світові енергетичні ринки, закликавши зосередитися на військових цілях.