Гербст: Зеленському на зустрічі з Байденом не варто повторювати своїх гострих заяв щодо рішень саміту НАТО

Колишній посол США в Україні Джон Гербст вважає, що Президенту Володимиру Зеленському під час зустрічі з Президентом США Джозефом Байденом не варто повторювати своїх гострих оцінок щодо розмитих формулювань саміту НАТО у Вільнюсі стосовно запрошення України до Альянсу.

Таку думку Гербст висловив в ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дипломат підтвердив, що гостра реакція Президента Зеленського на «слабку мову» комюніке саміту у Вільнюсі «дуже засмутила» очільників американської делегації, які висловили своє розчарування у розмові з провідними членами делегації України. Однак, за його словами, українська сторона наполягала, що такі розмиті формулювання не служать інтересам НАТО і не роблять честі Альянсу.

Читайте також: Зеленський заявив про домовленість із Німеччиною про додаткові установки Patriot

«Ніхто з двох президентів не хоче, щоб існували такі розбіжності у публічних висловлюваннях. Безперечно, Зеленському не треба повторювати своїх заяв – всі вже зрозуміли (його позицію – ред.). Байден не буде в захваті від оцінки з боку Президента Зеленського, але, я думаю, він не хоче з ним сваритися, а надто прилюдно», - сказав Гербст.

Він також зазначив, що кожний член НАТО розуміє, що Україна наражається на жорстоку війну на знищення з боку Росії, отже слабка мова з приводу перспектив членства в НАТО для України ускладнює контакти з українською стороною.

Читайте також: Держдеп пояснив, чого союзники очікують від України на шляху до членства в НАТО

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що у Вільнюсі без України обговорюються формулювання умов запрошення, навіть не членства в НАТО. Президент додав, що невизначеність – це слабкість, і він відверто обговорить це на саміті.

Сьогодні, 12 липня, на вільнюському саміті НАТО має відбутися зустріч президента США Джо Байдена із Президентом України Володимиром Зеленським.