Штати розглядають ініціативу України щодо створення спецтрибуналу для покарання рф

Сполучені Штати продовжують брати участь у міжнародних дискусіях та розглядати можливість реалізації української ініціативи щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України.

Про це розповіла в понеділок у Вашингтоні посол з особливих доручень США у справах глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Щодо ідеї трибуналу з питань агресії (росії – ред.), існує низка пропозицій щодо того, як цей трибунал можна створити. Одна з них передбачає можливість укладення двосторонньої угоди між ООН і Україною, яку може схвалити Генеральна Асамблея», - зауважила представниця США.

Читайте також: Єрмак обговорив із радницею Макрона гарантії безпеки для України і трибунал для рф

Вона підкреслила, що на рішення Ради Безпеки в цьому питанні не доводиться сподіватися, оскільки рф як постійний член, очевидно, скористується правом вето, щоб уникнути судового переслідування. Тому, за її словами, українська сторона просуває інші потенційні модальності, у тому числі через Генасамблею ООН.

«Наразі ми в США зосереджені на підтримці існуючих установ, які вже діють і, швидше за все, зможуть забезпечити підзвітність в цьому питанні. Але ми продовжуємо розглядати різні пропозиції та спілкуємося з друзями та союзниками, щоб зібрати всі точки зору кожного з цього приводу», - зауважила посол.

Читайте також: росія намагається завадити створенню міжнародного трибуналу — Лубінець

У відповідь на прохання Укрінформу більш детально прокоментувати ці дискусії, Шаак поінформувала, що основні розмови навколо спеціального трибуналу ведуться в ООН, у Нью-Йорку. Однак, за її словами, цей процес, вочевидь, відбувається і в європейських столицях.

«Ми бачимо те, що низка сусідніх (з Україною – ред.) країн, у тому числі країни Балтії, цілком підтримують це», - зауважила дипломат у контексті обговорення української ініціативи.

Читайте також: Зеленський закликав країни НАТО до конкретних дій з реалізації української формули миру

Вона також висловила переконання, що деякі з потужних європейських держав є «більш обережними та продовжують розглядати різні пропозиції й обмірковувати деякі правові та політичні питання».

У підсумку Шаак підкреслила, що дискусії тривають, «і, зрештою, я впевнена, що вони призведуть до певного просування вперед».

Читайте також: Президент: Україна в ООН погоджує резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для рф

Як повідомляв Укрінформ, 26 вересня Україна представила тридцяти країнам проєкт щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти нашої держави. При цьому пояснювалося, що наявних міжнародно-правових інструментів недостатньо й потрібен саме такий міжнародний механізм.