Вступ до ЄС: Україна планує виконати всі рекомендацій Єврокомісії до кінця року

Україна вже провела вагому частину роботи з виконання рекомендацій Єврокомісії щодо надання статусу країни-кандидата на входження до ЄС і розраховує виконати всі сім рекомендацій до кінця цього року.

Про це на брифінгу сказав заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна працює над досягненням своєї мети - вступу до ЄС. Нагадаю, що більше місяця пройшло від ухвалення рішення про надання Україні статусу кандидата. І за цей місяць Україна вже зробила вагому частину роботи з виконання семи рекомендацій Європейської комісії... Завдання України - повністю виконати всі сім рекомендацій до кінця цього року”, - зазначив він.

Жовква нагадав, що вже призначений керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, створена конкурсна комісія з відбору членів Вищої ради правосуддя, указом Президента України введене в дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів, завершена робота над законопроєктом про медіа відповідно до директив ЄС, підготовлений законопроєкт про національні меншини.

Читайте також: Рада має розглянути 50 євроінтеграційних законопроєктів - Шмигаль

За словами посадовця, всі ці вимоги були в рекомендаціях Європейської комісії і на сьогодні робота триває.

Разом із тим, як наголосив він, виконання цих рекомендацій не єдина умова, яка наблизить Україну до членства в ЄС. Йдеться про імплементацію директив ЄС у законодавство України, про впровадження регламентів ЄС до сфер економіки і загалом про впровадження європейського способу життя у всі сфери.

"28 липня під час виступу у Верховній Раді Президент України сказав, що європейська інтеграція на сьогодні перетворюється із завдання зовнішньої політики у політику внутрішню. Тобто кожен орган влади, кожна інституція має працювати над необхідністю виконання критеріїв членства в ЄС", - наголосив Жовква.

Так, за його словами, парламент має активізувати зусилля щодо імплементації директив ЄС у законодавство України, про що була ухвалена відповідна постанова ВР, згідно з якою кожен законопроєкт, що ухвалюється, будуть ретельно розглядати на предмет відповідності критеріям європейського права, і в цьому братиме участь кожен комітет ВР, який планує відповідний законопроєкт.

Читайте також: Україна до кінця року має показати результат із виконання рекомендацій Єврокомісії — Стефанішина

Відповідно, зазначив Жовква, мають посилитися і інституційні спроможності уряду, проведена підготовка фахівців.

Окрім цього, йде робота зі створення на базі Президентського університету Європейського коледжу, про що нещодавно оголосив Президент України.

"Триває робота з вищими навчальними закладами щодо відкриття спочатку факультету європейської інтеграції на базі одного з вишів України з тим, щоб він пізніше перетворився на повноцінний європейський коледж", - сказав Жовква.

Окремо він відзначив, що Президент, члени уряду, представники Офісу Президента не припиняють комунікації і з державами-членами ЄС, і з Європейською комісією.

Стосовно галузевої інтеграції до ЄС Жовква нагадав, що Україна отримала доступ до конвенції про процедури спільного транзиту та до конвенції про спрощення формальностей по торгівлі товарами.

Читайте також: У кожному порядку денному ВР будуть євроінтеграційні документи – депутатка

"Також триває робота над так званим промисловим безвізом, угодою про відповідність і оцінку продукції, завершуються оціночні місії, і ми сподіваємося, що вже наприкінці року почнемо переговори власне про приєднання до цієї угоди", - сказав Жовква.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня глави держав та урядів Європейського Союзуухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано деякі рекомендації Єврокомісії.