Шольц обіцяє лобіювати інтереси України на саміті ЄС

Глава німецького уряду Олаф Шольц переконаний у необхідності надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і переконуватиме в цьому тих, хто ще вагається, на саміті ЄС 23-24 червня.

Про це він заявив, виступаючи на заходах з нагоди Дня німецької промисловості 21 червня, передає власний кореспондент Укрінформу.

Шольц згадав свою поїздку до Києва та його передмістя Ірпеня минулого тижня, під час якої в нього «склалося власне враження про безглузде руйнування та знищення, яке російські військові вчиняють в Україні». Канцлер завив, що «ніколи не забуде жахливі картини, які там побачив».

Читайте також: Візит Шольца не вплинув на висновок Єврокомісії щодо кандидатства України – посол ФРН

Після цієї поїздки для глави уряду ФРН, за його словами, стало зрозуміліше, ніж будь-коли, що «Україна належить до європейської родини».

«Віхою на цьому вимогливому європейському шляху є статус кандидата на вступ. Країни-члени ЄС обговорять це найближчими днями. Німеччина виступає за позитивне рішення на користь України. Я буду агітувати за єдину позицію в Європейській раді», - сказав Шольц.

Читайте також: Шольц: G7 підтримуватиме Україну «стільки, скільки буде потрібно»

Він також підкреслив, що Європа та західні демократії в жодному разі не приймуть насильницького нападу на Україну. Україна має бути в змозі захиститися від цього нападу, підкреслив він. Тому, зазначив Шольц, Німеччина надає Україні велику фінансову та гуманітарну допомогу, постачає зброю і запроваджує проти росії безпрецедентно жорсткі санкції, які працюють.

Читайте також: Шольц - про кандидатство України: спробуємо отримати 27 «так» на саміті ЄС

Шольц запевнив, що Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну, в тому числі і зброєю, доки вона потребуватиме такої підтримки.

Як повідомлялось, 21 червня німецький уряд оприлюднив перелік зброї та військової техніки, яку вже передав або планує передати Україні.