Милованов пояснив, як закон про олігархів спрацює для кожного українця

Боротьба з олігархами позитивно позначиться на економіці України та на кожному українцеві. 

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив радник керівника Офісу президента України, президент Київської школи економіки (КШЕ) Тимофій Милованов, передає Укрінформ.

На його переконання, на парламент чи на міністрів має впливати не бізнес, як це є зараз, а виборець.

"Виборець вибирає народних депутатів. Вони призначають міністрів і прем'єр-міністрів. Ось так працює демократія", — сказав Милованов.

Читайте також: Україна співпрацює з інвесторами від Америки до Азії, але не з ворогами – Милованов

Він зауважив, що для боротьби з олігархами в Україні ухвалений пакет законів, які визначають базові поняття та критерії, за якими того чи іншого бізнесмена будуть заносити до реєстру олігархів, а також обмежують контакти олігархів із політиками та чиновниками.

"І політики, і держчиновники мають тоді декларувати зустрічі з ними. До речі, цей нюанс дуже дискутується. Деякі вважають, що це якесь порушення. І можливо, юридично треба буде ще якісь деталі прописати, і судова практика покаже, як воно працюватиме насправді", — уточнив радник глави ОП.

Читайте також: Гра олігархічних структур і опонентів судової реформи повністю провалилася - Подоляк

Милованов вважає, що вводити положення закону на практиці "треба акуратно".

"Треба дотриматися балансу між тим, що ми боремося з де-факто чинною системою влади, яка не відповідає тому, що написано в Конституції. Я маю на увазі олігархічний вплив. У Конституції ж заборонено олігархам впливати на парламент. Але це є. На практиці це потрібно так імплементувати, щоб ми будували цивілізоване суспільство, яке дотримується законів і будує інституції", — пояснив він.

Радник додав, що із впливом великого бізнесу на політику борються в багатьох розвинених країнах, і в деяких із них законодавство ще більш жорстке щодо олігархів у порівнянні з українським.

Читайте також: Разумков каже, що через процедуру ухвалення закон про олігархів можуть заблокувати

Він показав на прикладах, як ця система працює в США.

"У Сполучених Штатах Америки, наприклад, якщо дві компанії, навіть не бізнес і уряд, а просто дві компанії працюють на одному ринку, то у них можуть бути проблеми. Може бути визнано незаконним, якщо вони діляться інформацією про ціни на свої продукти або обсяги, або якісь нові стратегії. Наприклад, якщо у вас компанія й у мене компанія, ми зустрілися, попили кави або пива, і я вам розповів про свої нові продукти, то держава Сполучені Штати Америки може нас оштрафувати, а іноді навіть і посадити", — розповів президент КШЕ.

Другий приклад — якщо компанія хоче змінити податки й для цього намагається лобіювати парламент.

Читайте також: Стефанчук наполягає, що закон про олігархів не містить колізії поправок

"Тоді я (як така компанія, — ред.) протягом 45 днів кожні пів року маю подавати звіт, в якому маю описувати не тільки з ким я говорив [із членів парламенту], але і про що я говорив, та скільки моя компанія може потенційно заробити. Таке декларування — трошки інша форма, але таке декларування є і набагато жорсткіше в багатьох країнах", — наголосив Милованов.

І коли вплив олігархів знизиться на Верховну Раду, на Кабінет міністрів, кожен українець на собі відчує позитивні зміни в економіці.

"Механізм такий — олігархи менше спотворюють ціни через рішення парламенту та Кабінету міністрів у своїх інтересах. Це означає, що державні та приватні неолігархічні компанії зароблятимуть більше грошей. Ціни будуть більш ринковими. Буде більше податків сплачено до бюджету. У людей буде більше зарплата. І ще, наприклад, Пенсійний фонд буде більше, буде більше підтримка лікарів, військових. Це прямий ефект", — сказав Милованов.

Читайте також: Голова Венеційської комісії попросив у Зеленського текст закону про олігархів

За його словами, непрямий ефект — через те, що буде менше спотворень на ринку, маленьким і середнім компаніям буде легше розвиватися.

"І з часом наша економіка буде краще, буде більше економічного зростання, і формуватиметься середній клас", — додав він.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада в четвер, 23 вересня, ухвалила закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (№5599). Документ підтримали 279 народних депутатів.