У Раді розповіли, що змінилося в законопроєкті про олігархів перед другим читанням

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич розповів про головні зміни, внесені до другого читання в законопроєкт про олігархів.

Як повідомляє Укрінформ, коментар депутата оприлюднила пресслужба партії “Слуга народу”.

“По-перше, доопрацьований проєкт точніше визначає коло осіб, до яких він застосовуватиметься. Так, у реєстрі олігархів будуть тепер безпосередньо олігархи, їхній бізнес і партії, на які вони мають “значний вплив”. Також додано термін – представник особи, включеної до реєстру (представник олігарха) – це фізична особа, яка проводить зустрічі (розмови) з публічними службовцями від імені та/або в інтересах особи, включеної до реєстру”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що рішення про визнання особи олігархом ухвалюється Радою національної безпеки і оборони та набирає чинності з дня опублікування офіційного указу Президента України. Особа, щодо якої планується розгляд питання про визнання олігархом, має право подати особисто письмові пояснення та інші документи з цього приводу не пізніше п’яти робочих днів до засідання РНБО. Передбачається, що така особа може бути присутня на засіданні РНБО та мати можливість надати пояснення.

Читайте також: Разумков назвав нереальною пропозицію розглянути закон про олігархів 23 вересня

Також розширено поняття “участь у політичному житті”. Зокрема, визначається, що воно стосується особи, яка є високопосадовцем або близькою до нього особою, обіймає посаду у керівних органах політичної партії та/або фінансує/фінансувала діяльність політичної партії, політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

Крім того, в редакції другого читання встановлюється, що декларувати зустрічі з олігархом мають також керівники державних компаній, патронатна служба; порушення обов’язку подання декларації про контакти є підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності; олігархи не зможуть фінансувати політичну агітацію і мітинги.

Читайте також: До реєстру олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу - Денісова

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. Члени комітету заявили про намір ухвалити його на пленарному засіданні у четвер, 23 вересня.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила цей документ 1 липня.

Читайте також: Малюська вважає, що розгляд законопроєкту про олігархів затягують до виборів Ради

2 вересня Людмила Денісова звернулася до Дмитра Разумкова з офіційним листом, в якому вказала на невідповідність Конституції законопроєкту №5599 і запропонувала направити його до Венеційської комісії. 10 вересня Разумков направив документ на експертизу до цього органу. Водночас спікер зауважив, що регламент Верховної Ради не забороняє народним депутатам розглядати законопроєкт, спрямований до Венеційської комісії, без її висновків.