Звільнення політв’язнів РФ: урядовий і громадський сектори скоординували зусилля

Урядовий та громадський сектор скоординували зусилля у рамках Платформи міжнародної дії зі звільнення Росією українських політв’язнів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

"15 червня під головуванням першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джапарової відбулося засідання Платформи міжнародної дії зі звільнення Росією українських політв’язнів", - йдеться у повідомленні.

Участь у засіданні взяли народні депутати України, представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Постійного представництва Президента України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Меджлісу кримськотатарського народу, неурядових громадських правозахисних організацій, звільнені політв’язні та родичі незаконно утримуваних осіб.

Читайте також: Дружина політв'язня Марченка розповіла про його здоров’я

"І міністр Дмитро Кулеба, і я вважаємо найбільш ефективним інклюзивний підхід, коли різні органи влади, держава та суспільство об’єднуються заради спільної мети. Платформа якраз втілює таку синергію дій державного сектору та громадянського суспільства. Я вірю, що спільними зусиллями ми здатні досягти мети - звільнення всіх наших громадян, які незаконно утримуються Росією за політичними мотивами", - додала перша заступниця міністра.

У рамках засідання учасники обговорили результати спільної діяльності, спрямованої на звільнення та захист прав незаконно утримуваних Росією українських політв’язнів та визначили пріоритетні завдання та кампанії на міжнародній арені на найближчу перспективу.

Відбувся також обмін думками щодо подальших спільних дій, спрямованих на посилення міжнародної уваги до проблеми політично вмотивованих переслідувань з боку РФ та застосування репресивних практик до громадян України на тимчасово окупованих територіях нашої держави.

Читайте також: За ці роки нажив ще дві виразки: політв'язень Дудка написав листа з колонії Росії

Платформа міжнародних дій зі звільнення РФ українських політичних в'язнів – механізм, ініційований у липні 2020 року МЗС України з метою об’єднання зусиль національних суб'єктів як урядового сектору, так і громадянського суспільства, залучених до звільнення громадян України, які незаконно утримуються РФ за політичними мотивами.

Як повідомляв Укрінформ, 8 червня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова обговорила із керуючим директором з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності Міхаелем Зібертом взаємодію України та ЄС щодо започаткування і подальшого функціонування Кримської платформи та підготовки до її установчого саміту в Києві 23 серпня.

Фото: МЗС