Зеленський вважає Ватикан оптимальним місцем для зустрічі з Путіним

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Ватикан міг би стати оптимальним місцем для його зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним.

Таку думку глава держави висловив в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica, переклад якого опубліковано на сайті Президента України, повідомляє Укрінформу.

«Так, можливо, це могло б бути оптимальним місцем з усіх точок зору. Ватикан – справді ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол – це ж глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту. Саме з цієї причини до Апостольської столиці часто в історії зверталися задля вирішення конфліктів між державами та розбудови мирного майбуття», - сказав Зеленський, відповідаючи на запитання про те, чи розглядає він Ватикан як варіант для зустрічі.

Він переконаний у тому, що Ватикан відрізняється від інших місць, адже залишається виключно моральною силою і завжди діє незацікавленим чином, не маючи військово-політичних або економічних інтересів.

Читайте також: Зеленський подякував Папі Франциску за молитву про мир на сході України

«Посередник з таким авторитетом може надати тієї впевненості, якої не вистачає нашим спробам домовитись. Звичайно, місце зустрічі має викликати довіру обох сторін. Тоді це буде ефективно, і ми дійсно зможемо говорити по суті», - додав Президент.

Також Зеленський прокоментував повідомлення з Росії про відведення військ від українського кордону до місць постійної дислокації, вкотре зазначивши, що це зменшує напругу.

Читайте також: Зеленський закликав модернізувати «Мінськ» і розширити Нормандський формат

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня Зеленський звернувся до Путіна, запропонувавши йому зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

Пізніше, 22 квітня, Путін заявив, що готовий у Москві зустрітися з Зеленським, але питання припинення війни на сході України обговорюватиме лише після переговорів української влади з ватажками "ДНР" і "ЛНР".

Зеленський 26 квітня повідомив, що доручив керівнику свого офісу Андрію Єрмаку домовлятися із представниками Адміністрації президента РФ про можливу зустріч із президентом Путіним.