Кулеба каже, що «форум» в окупованому Донецьку – зневага РФ до «норманді» та Мінська

Росія йде на різноманітні провокації, щоб зашкодити спробам мирного врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Як передає Укрінформ, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо Свобода, коментуючи так званий форум під назвою «Русскій Донбас», що його російські гібридні сили і російські пропагандисти провели в окупованому нині Донецьку.

«Це провокація. Це конкретний удар по мінських домовленостях і демонстрація зневаги Росії до мінських домовленостей, до зусиль в ТКГ, «нормандського формату», – наголосив він.

«Цей «форум» в Донецьку: можна, звісно, росіянам розводити руками і казати: так це не ми, це якісь там люди приїхали, щось розказували. Але коли приїжджають ключові персонажі російської машини пропаганди і виголошують певні тези і проводиться великий захід, лише меганаївна людина може вважати, що так просто сталося, що це випадково», – сказав Кулеба.

Читайте також: Резніков: Питання модернізації Мінських угод є очевидним

Він згадав також і про інші дії Росії й скеровуваних нею угруповань на окупованій частині Донбасу, зокрема, в Тристоронній контактній групі для врегулювання в цьому регіоні.

«Я ж отримую звіти про кожне засідання ТКГ і бачу, хто, що і як каже. Тому картинка, яка в мене є, дозволяє мені абсолютно чітко сказати, що йде ось ця гра. Вони розхитують ТКГ і «Нормандію», дискредитують їх різними провокаціями, наприклад, спробою передати ув’язнених через Віктора Медведчука. Це ж теж демонстративна дія поза межами усталених форматів, провокація. Тобто вони все це розхитують, а паралельно розганяють наратив, що це «Україна вбиває «Мінськ» і «Нормандію». Ось це і є суть російської гри на цьому напрямі», - підкреслив міністр.

Читайте також: Кремль не полишає спроб перекроїти Україну – МЗС прокоментувало «форум» у Донецьку

Як повідомлялося, 28 січня в окупованому Донецьку пройшов «форум» сепаратистів «русский Донбасс», на якому прийняли «доктрину» з відповідною назвою. «Доктриною» передбачене встановлення контролю терористів «ДНР» і «ЛНР» над усією територією Донецької та Луганської областей.