Визначати об'єкти для реставрації мають фахівці - Ткаченко

Рішення про визначення об’єктів культурної спадщини, які потрібно реставрувати, приймається на рівні експертної ради, і процес має бути прозорий.

Про це сказав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час пресконференції з нагоди 100 днів на посаді міністра, передає кореспондент Укрінформу.

"Найближчим часом виноситься на уряд, я сподіваюся у середу, питання ремонту Художнього музею і даху, який зараз знаходиться в аварійному стані. Стосовно інших об'єктів - в першу чергу ми будемо дивитися за таким принципом, це ті об'єкти, які знаходяться на балансі Міністерства культури. Наприклад, замки, які я бачив на Львівщині, знаходяться на нашому балансі. Це ті, які можуть стати об'єктами ЮНЕСКО або є об'єктами ЮНЕСКО. Це ті, які можуть бути об'єктами туристичної атракції для того, щоб збільшувати кількість відвідувачів", - розповів він.

Він зазначив, що рішення про визначення об'єктів для реставрації мають приймати фахівці.

"В принципі, це рішення має приймати, і ми готуємо постанову уряду, експертна рада, яка буде визначати цю пріорітизацію для того, щоб ми могли почати реставрувати. Я не можу зараз точно сказати з чого ми почнемо, це мають вирішувати фахівці, спеціалісти, процес має бути прозорий. Так само як від органів влади місцевих залежатиме їхня активність, які об'єкти через програму Мінрегіонбуду ми будемо реалізовувати в реставрації", - повідомив він.

Читайте також: МКІП розробило законопроєкт щодо протидії хаотичній забудові - Ткаченко

Як повідомлялося, проєкт «Велика реставрація» має стартувати в Україні у 2021 році, а цьогоріч будуть реагувати на аварійні ситуації.

Президент України Володимир Зеленський 18 серпня підписав Указ “Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму”.

Читайте також: Реконструкцію Одеської філармонії внесуть до "Великого будівництва" в культурі – Президент

Документ має на меті сприяння розвитку культурного потенціалу України, збереження, популяризації та ефективного використання національного культурного надбання, створення умов для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини, підтримки креативної економіки.