Естонія та Франція мають спільне бачення майбутнього Європи та допомоги Україні - Каллас

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас у п’ятницю на зустрічі в Парижі з президентом Франції Еммануелем Макроном заявила про спільне бажання країн формувати майбутнє Європи, при цьому маючи за пріоритет підтримку України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє в суботу пресслужба прем’єр-міністра Естонії.

«Разом ми можемо допомогти Україні виграти війну і змусити Росію відступити до своїх кордонів. У нас є ресурси, економічна сила та знання. Сила вільного світу більша за російську, і ми не повинні боятися нашої сили», – сказала Каллас.

На зустрічі також йшлося про гібридну війну Росії проти вільного світу. «Гібридна діяльність Росії щодо Європи стає дедалі потужнішою. Нам потрібно серйозно обговорити ці питання з нашими союзниками та партнерами і надіслати Росії чітке повідомлення про те, що така поведінка є неприйнятною», – зазначила прем’єр-міністр Естонії.

Було також зафіксовано спільне бачення того, що найважливішим стратегічним пріоритетом Європи наразі має бути підвищення обороноздатності. «Усі союзники повинні інвестувати більше у свою оборону. Естонія це робить уже давно. Зараз наші витрати на оборону становлять понад 3% ВВП. Але й витрати Франції на оборону цього року вперше перевищать 2%. Ми повинні продовжувати цей курс», - зазначила Каллас.

Для вирішення поставлених завдань треба працювати над тим, щоб запрацювала європейська оборонна промисловість. Каллас розповіла про створення в Естонії фонду оборонної промисловості в розмірі 50 мільйонів євро та подякувала президентові Макрону за підтримку ідеї естонських оборонних облігацій. «Нам також потрібні рішення на європейському рівні. ЄС повинен виділити більшу частину свого 7-річного бюджету на оборонний сектор. Нинішні 0,86% – це занадто мало», – підкреслила глава естонського кабміну.

В Парижі Каллас також мала зустріч з прем'єр-міністром Габріелем Атталем, на якій подякувала Франції за оборонну співпрацю. Зокрема за те, що французькі військові знаходяться в Естонії, а французькі літаки беруть участь у захисті неба над країнами Балтії.

Читайте також: Глава МЗС Китаю і радник Макрона домовилися координувати зусилля у питаннях України

Як повідомляв Укрінформ, у березні Естонія, Франція та Польща виступили зі спільним документом, в якому закликали «терміново» підвищити обороноспроможність Європи. В документі також окреслюються пріоритети трьох країн для нової Європейської оборонно-промислової стратегії, зокрема йдеться про зміцнення співпраці з Україною.