Зеленський не проти публікації розмови, але думав, що опублікують лише репліки Трампа

Відео

Президент України загалом відкритий до публікації стенограм телефонних розмов, але вважає, що деякі з них мають залишатися таємними. 

Про публікацію розмови з Трампом він спершу думав, що опублікують лише її американську частину, заявив Зеленський українським ЗМІ у Нью-Йорку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Кожна людина може говорити те, що вона хоче. Будь ласка. Я відкритий. Ну опублікували цей лист (певно, йдеться про розмову - ред.), ну, будь ласка. Хоч всі дзвінки», - заявив президент.

Зеленський повідомив, що перед публікацією тексту розмови не спілкувався з президентом США Дональдом Трампом, бо мав з ним на той момент лише коротку зустріч на офіційному прийомі. 

«Хоча особисто я гадаю, що іноді такі дзвінки між двома президентами незалежних країн не повинні публікуватися. Тому що іноді, ви знаєте, є геополітика, є якісь плани, таке інше. Але я не боюся цього, ви бачили», - розповів він.

Читайте також: Скандальна розмова Трампа й Зеленського. Переклад українською

Зеленський повідомив, що не знає юридичних нюансів, чи мав він надавати письмовий дозвіл на публікацію. 

«Ми з вами всі читали, що вони хочуть опублікувати. Я просто думав, що вони опублікують свою частину», - сказав Президент. 

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 23–26 вересня перебуває з робочим візитом у США, де бере участь у 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

25 вересня він також провів перемовини з президентом США Дональдом Трампом. 

Читайте також: Зеленський у розмові із Трампом критикував посла США

Як повідомляв Укрінформ, скандал у США зчинився, коли співробітник розвідки, котрий опрацьовував телефонну розмову Дональда Трампа з "іноземним лідером", подав скаргу своєму керівництву. Його непокоїли окремі висловлювання господаря Білого дому, що можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на виборах президента США.

24 вересня Трамп пообіцяв оприлюднити стенограму телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським від 25 липня, яка стала предметом останніх політичних загострень у США. Згодом він заявив, що отримав формальну згоду української сторони на оприлюднення повної стенограми розмови з Володимиром Зеленським - аби довести, що не тиснув на свого українського колегу.

Читайте також: Викривач "неприпустимої" пропозиції Трампа Зеленському прийде в Конгрес США

Тим часом спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа, якій передуватимуть розслідування в комітетах нижньої палати Конгресу.

У середу, 25 вересня, пресслужба Білого дому виклала у відкритий доступ розсекречений документ зі стенограмою телефонної розмови президентів України і США від 25 липня, яка стала причиною політичного загострення у Сполучених Штатах останнім часом.