СБУ перевіряє, чи загрожують нацбезпеці NewsOne та "112 Україна" - Президент

Служба безпеки України перевіряє інформацію, викладену у постанові Верховної Ради щодо застосування санкцій до телеканалів NewsOne та "112 Україна".

Про це заявив Петро Порошенко у політичному ток-шоу "Пульс" на телеканалі "112 Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Верховна Рада більшістю голосів від конституційного складу прийняла постанову обов'язкову до виконання щодо ризиків і загроз, які несуть два телеканали для питань національної безпеки. Перед тим, як розглянути це питання, я доручив тому правоохоронному органу, який відповідає за національну безпеку в Україні, - її назва Служба безпеки України - терміново перевірити інформацію вищого політичного органу держави - Верховної Ради України", - зазначив Порошенко.

За його словами, щойно така перевірка буде завершена, з її результатами будуть ознайомлені представники телеканалів, які матимуть можливість висловити заперечення, що будуть взяті до уваги.

"І в разі, якщо інформація буде підтверджена, це питання буде винесено на засідання РНБО. Чому? Тому що це питання національної безпеки і оборони. І якщо Президент цього не зробить, це буде злочинна бездіяльність - я, безумовно, цього допустити не можу", - сказав глава держави.

Читайте також: Нацрада оштрафувала NewsOne за виправдання дій країни-агресора

Водночас він наголосив, що поки не отримував інформації від СБУ щодо порушення законодавства в сфері національної безпеки:"Станом на зараз мені невідомо, щоб будь-хто, будь-який державний орган обмежував свободу слова в Україні, в тому числі - і свободу 112-го каналу".

Як повідомлялося, 4 жовтня ВР ухвалила постанову, якою пропонується внести на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до товариств із обмеженою відповідальністю "АРІАДНА ТВ", "Новий формат ТВ", "ТВ Вибір", "Телерадіокомпанія 112-ТВ", "Лідер ТВ" і "Партнер ТВ", які мовлять під емблемою і володіють ліцензіями телеканалу "112 Україна", а також ТОВ "Новини 24 години" (телеканал NewsONE).

Серед обмежень передбачатиметься, зокрема, блокування активів, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, заборона користування радіочастотним ресурсом України, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.