Нацрада оштрафувала NewsOne за виправдання дій країни-агресора

Нацрада оштрафувала NewsOne за виправдання дій країни-агресора

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення застосувала до телеканалу “NewsOne” санкцію у вигляді стягнення штрафу в розмірі 25% суми ліцензійного збору, що становить 96 530 грн.

За таке рішення члени Нацради проголосували одностайно на засіданні 7 лютого, визнавши наявність в ефірі телеканалу закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях.

Як зазначив член Нацради Сергій Костинський, моніторинг мовлення телеканалу “Новини 24 години” (логотип “NewsOne”) за 31 вересня, 1, 2, 5, 6 та 13 вересня 2018 року зафіксував висловлювання, які мають порушення вимог частини першої статті 28 Закону України “Про інформацію” та абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”. Він навів відповідні цитати Олени Лукаш, В’ячеслава Піховшека, Руслана Коцаби, Євгена Червоненка, Андрія Лесика, Михайла Добкіна, Дмитра Співака.

Крім того, за словами Костинського, до Національної ради надійшов лист Служби безпеки України від 17.09.2018 року з інформацією про поширення у зазначені дні у програмах телеканалу висловлювань, які містять ознаки прихованого заклику до агресивних дій та програмування агресивної поведінки глядачів. Водночас, у листі зазначено, що в ефірах інформаційно-аналітичних програм телеканалу “NewsOne” систематично використовуються кліше російської пропаганди.

“Аналіз тексту висловлювань, зафіксованих під час офіційного моніторингу Національної ради, показав, що їх основною темою є інформація негативного характеру у контексті питань, пов'язаних з національною безпекою України та її територіальною цілісністю, актуальним станом на серпень-вересень 2018 року. Тобто заперечення присутності російських військ на території України, виправдовування дій країни-агресора, спрямованих проти територіальної цілісності України, формування уявлення глядачів про Україну як суб'єкта агресії проти частини власної території, дифамація осіб, які брали участь в антитерористичній операції або беруть участь в операції Об’єднаних сил, формування хибного, викривленого уявлення про ідеологічну спрямованість діяльності (фашизм та націонал-соціалізм) керівництва України та частини населення України тощо. У тексті висловлювань використовується відповідна лексика”, - сказав Костинський.

Читайте також: Нацрада оголосила попередження NewsOne і "ПравдаТУТ Київ"

Нацрада заслухала висновки Незалежної медійної ради, за експертною оцінкою до якої звертався регулятор. У висновках незалежні експерти визнали порушення законодавства. Також на засіданні виступили представники численних громадських організацій.

Зачитуючи рішення Нацради, її голова Юрій Артеменко зазначив, зокрема, що мовник упродовж місяця має сплатити до державного бюджету 96 тисяч 530 грн 25 коп., а також, що Нацрада зобов’язує мовника впродовж двох тижнів привести діяльність у відповідність до вимог законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-