НАТО продовжить підтримувати Україну

Доповідь

У річній доповіді, яку у четвер у штаб-квартирі НАТО представив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг, союзники підтвердили власні зобов’язання щодо підтримки України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суверенна, незалежна та стабільна Україна, яка твердо віддана демократії та верховенству права, є ключовим фактором для євроатлантичної безпеки. З часів коли Росія незаконно анексувала Крим у 2014 році, НАТО нарощувало політичну та практичну підтримку України. Це зобов’язання було підтверджено під час Брюссельського саміту у липні 2018 року, коли лідери країн НАТО зустрілися з Президентом України Петром Порошенком», - йдеться у доповіді за 2018 рік.

В окремому розділі доповіді, який присвячено Україні, також йдеться про те, що у 2018 році в рамках Комісії Україна-НАТО (яка була заснована у 1997 році), сторони продовжували обговорювати ситуацію з безпеки в Україні та навколо неї, включаючи Криму, ситуацію на Сході Україні та у Чорному морі. Вони також обговорювали масштабні реформи в Україні, спрямовані на імплементацію євроатлантичних принципів і стандартів, в контексті прагнення України до членства в НАТО.

У доповіді також йдеться про те, що зобов’язання НАТО щодо допомоги Україні у реформах сектору безпеки й оборони в рамках широкого пакета допомоги – включаючи 10 трастових фондів, - залишається на високому рівні.

У 2018 році дорадчі зусилля Представництва НАТО в Україні були сфокусовані на розвитку та імплементації рамкового Закону про національну безпеку. Медична реабілітація поранених військовослужбовців та підтримка українських медичних закладів, як і програма НАТО із адоптації колишнього військового персоналу, продовжується. З 2014 року НАТО також продовжує допомогу українському військовому персоналу у подоланні психологічних травм, спричинених під час конфлікту.

Читайте також: Мета України вступити до ЄС і НАТО має стати реальністю якнайскоріше – Розаті

«Новий проект НАТО «Наука для миру і безпеки» відкрив можливості для виявлення в режимі реального часу вибухівки у громадському транспорті, ця програма була започаткована у липні. Наступні проекти розробляються, зокрема, у сфері кібернетичного захисту та збереження радіоактивних відходів. У відповідь на запит України після серії вибухів на складах боєприпасів, НАТО започаткувало спеціальний проект для підвищення безпечного складування боєприпасів», - йдеться у річній доповіді Північноатлантичного Альянсу.