Розірвання договору про дружбу зніме Росію з гальм - представники МЗС

Втрата чинності договору про дружбу з Росією не вплине на врегульовані в інших договорах питання, зокрема щодо кордонів.

Про це йдеться у публікації заступника міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олени Зеркаль та радника міністра закордонних справ України Тараса Качки для DT.UA.

“Ми не можемо бути зв'язаними договором про дружбу на невизначене майбутнє. Нові реалії потребують нових договорів. До того ж втрата чинності договором про дружбу не вплине на врегульовані в інших договорах питання, зокрема щодо кордонів”, - зазначають вони.

Автори публікації зазначають, що з цього приводу багато інсинуацій, особливо в російському інформпросторі, але у питаннях кордонів договір про дружбу - лише один із елементів. “Преамбула договору про дружбу посилається на договір між Українською РСР та РРФСР від 19 листопада 1990 р., в якому сторони визначили свої кордони і який пізніше був підтверджений Дагомиською угодою між Україною та Російською Федерацією про подальший розвиток міждержавних відносин”, - нагадали Зеркаль та Качка.

Читайте також: Розірвати розірване, або Як договір про дружбу з РФ став не вартим паперу, на якому написаний

Вони переконані в тому, що негайне розірвання Договору про дружбу не усуне порушень і не припинить агресію Росії. “І до того ж його розірвання може остаточно зняти Росію з будь-яких гальм. Недарма раніше російські комуністи, а нинішнього року - і Жириновський вимагають розірвання Договору про дружбу. Бо не хочуть бути навіть формально зв'язаними нормами, які вони так брутально порушують”, - наголосили представники МЗС.

На їхню думку, правильний шлях - максимально використовувати договір для вирішення проблем між сторонами. Так само, як і у відносинах між людьми. Якщо угоду порушено, треба вимагати її виконання, проводити переговори, і коли нічого не виходить - звертатися до суду.