Парубій сказав, коли ВР зможе розглянути законопроект про антикорупційний суд

Голова Верховної Ради Андрій Парубій не виключає можливість розгляду парламентом у четвер, 1 березня, в першому читанні законопроекту #7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завтра першим же питанням буде формування порядку денного на цю сесію. І там, серед питань, які включаються в порядок денний, є і створення антикорупційного суду. Якщо навіть станеться "чудо" і не проголосують за порядок денний, я буду виносити окремим питанням включення до порядку денного питання щодо антикорупційного суду. Це розблоковує можливість для роботи профільного комітету. У нас день комітетів у середу - і я, користуючись повноваженнями голови ВР, в той самий момент, як законопроект буде включений до порядку денного сесії, дам доручення профільному комітету невідкладно розглянути законопроект про Вищий антикорупційний суд. І якщо ми в середу отримаємо рішення комітету, у нас з'являється можливість навіть у четвер окремим голосуванням поставити його на розгляд і проголосувати у першому читанні", - пояснив спікер.

Читайте також: Парубій закликав ВР включити у порядок денний законопроект про антикорупційний суд

Між першим і другим читанням, за словами Парубія, мине зо три тижні, впродовж яких народні депутати зможуть вносити поправки до законопроекту.

"Але у нас є всі необхідні передумови, щоб до початку травня закон "Про Вищий антикорупційний суд" було ухвалено, дотримуючись усіх передбачених регламентом процедур", - уточнив голова ВР.

Читайте також: Антикорупційний суд: “Народний фронт” озвучив свої пропозиції

При цьому він наголосив, що питання створення антикорупційного суду є критично важливим для України.

"Вважаю, поки не буде конкретних вироків, поки не будуть люди відбувати покарання за корупційні дії, буде дуже важко говорити про ефективну боротьбу з корупцією в нашій країні. Тому це завдання не можна відкладати - це завдання найвищої ваги сьогодні і зараз, яке ми повинні вирішити", - сказав Парубій.

Читайте також: Геращенко: Ключові завдання Ради - нацбезпека і Антикорупційний суд

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 22 грудня 2017 року вніс до Верховної Ради законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

На засіданні Верховної Ради 18 січня депутати тричі відмовилася включити цей законопроект до порядку денного сесії.

За результатами візиту 12-16 лютого групи експертів МВФ представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що українська влада повинна забезпечити невідкладний розгляд у парламенті законопроекту про антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії та зобов'язань у рамках програми МВФ.

Читайте також: Порошенко прогнозує коротку дискусію та ухвалення закону про Антикорупційний суд

Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час засідання погоджувальної ради парламенту 26 лютого наголосив на необхідності включення у порядок денний поточної сесії законопроект про антикорупційний суд.