Антикорупційний суд: “Народний фронт” озвучив свої пропозиції

Антикорупційний суд: “Народний фронт” озвучив свої пропозиції

Укрінформ
Фракція «Народний фронт» пропонує виключити з президентського законопроекту щодо створення Вищого антикорупційного суду надмірні кваліфікаційні вимоги до суддів.

Про це на засіданні Погоджувальної ради заявив голова фракції Максим Бурбак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії треба доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд з такими правками... Слід відкинути вимогу про 5 років стажу для суддів. Це не потрібно в суспільстві, яке тотально не довіряє суддям. Судові та апеляційні рішення зможе ухвалювати кожен суддя, який пройшов процедуру відбору», - сказав Бурбак. 

Крім того, за його словами, фракція вважає, що антикорупційний суд має бути постійно діючим органом.

«Тому треба прибрати вимогу про призначення щонайменше 2/3 від загального складу суддів для його роботи», - зазначив Бурбак.

«Народний фронт» також пропонує включити представників міжнародних партнерів у процес відбору суддів. При цьому Вища кваліфікаційна комісія суддів мусить мати повноваження остаточно схвалювати кандидатів у судді.

«Однак ВККС не зможе ігнорувати недовіру, висловлену Громадською радою, коли йдеться про явну брехню і конфлікт інтересів кандидатів», - підкреслив політик.

Поміж іншого НФ наполягає на тому, що юрисдикція Антикорупційного суду має відповідати юрисдикції НАБУ і САП.

Як відомо, Президент Петро Порошенко 22 грудня 2017 року вніс до Верховної Ради законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

На засіданні Верховної Ради 18 січня депутати тричі відмовилася включити цей законопроект до порядку денного сесії.

Читайте також: Парубій закликав ВР включити у порядок денний законопроект про антикорупційний суд

За результатами візиту 12-16 лютого групи експертів МВФ представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що українська влада повинна забезпечити невідкладний розгляд у парламенті законопроекту про антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії та зобов'язань у рамках програми МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-